Yhdysvalloissa vaaditaan ilmastotoimia turvallisuuteen vetoamalla

Poliitikot ja muut vaikuttajat yli puoluerajojen vetosivat avoimella kirjeellä kongressiin, jotta Yhdysvallat toimisi kansainvälisellä tasolla ilmastonmuutoksen torjumiseksi erityisesti köyhimmissä maissa.

Teksti: Sanna Jäppinen

Yhdysvaltain kongressissa neuvotellaan parhaillaan mahdollisista budjettileikkauksista, ja maan toipuessa talouskriisistä uhkaavat sisäiset tarpeet ajaa ohi globaaleista sitoumuksista.

Lähes 40 poliitikon ja muun vaikuttajan joukko, mukana muun muassa entisiä ministereitä, senaattoreita, kongressiedustajia ja turvallisuusalan asiantuntijoita, vetoaa nyt avoimessa kirjeessään kongressiin, että Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden tähden erityisesti köyhimpiä maita olisi tuettava ilmastotoimissa. Puoluerajat ylittävä joukko toimii Partnership for a Secure America (PSA) -järjestön nimissä.

PSA:n kannanotossa todetaan, että ne maat, joilla on vähiten resursseja vastata ilmastonmuutoksen seurauksiin, myös kärsivät eniten. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat ongelmat, kuten nälänhädät ja konfliktit, puolestaan heijastuvat nopeasti Yhdysvaltain tilanteeseen.

”Jos meillä on jo nyt vaikeuksia siirtolaisuuden suhteen, niin kannattaa katsoa ennusteita jäätiköiden vetäytymisestä Andeilla. Jäätiköillä ei mene hyvin… Ja jos jää sulaa, ovat miljoonat ja taas miljoonat eteläiset naapurimme nälissään ja janoissaan etsimässä paikkaa, mihin mennä”, totesi keskustiedustelupalvelu CIA:n entinen johtaja James Woolsey kirjeen julkistustilaisuudessa 25. helmikuuta.

Vaikuttajat vaativat Yhdysvaltoja tarjoamaan ilmastonmuutoksen seurauksista jo nyt kärsiville yhteisöille keinoja sopeutua tilanteeseen sekä vähentämään mahdollisia riskejä tulevaisuudessa panostamalla kestävään ruuan- ja energiantuotantoon sekä vedensaantiin. Mukaan globaaleihin ilmastotalkoisiin kaivataan sekä Yhdysvaltain julkista että yksityistä sektoria.

PSA:n avoin kirje: Thirty-Eight Leading U.S. National Security Experts Urge Action on International Climate Change Initiatives
AlertNet/Reuters: US security experts urge international climate change action