WHO:lta uudet ohjeet hivin hoitoon

WHO on julkaissut uudet suositukset hi-viruksen hoitoon ja tartuntojen ennaltaehkäisyyn Maailman aids-päivän aattona 30. marraskuuta.

Teksti: Esa Salminen

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee aiempaa varhaisempaa antiretroviraalilääkityksen aloittamista aikuisille ja nuorille, uusien antriretroviraalilääkkeiden käyttöönottoa ja pidempää lääkitysaikaa, jotta tartunnat äidistä lapseen saataisiin vähenemään. Uutena suosituksena WHO sanoo myös, että joko äidin tai lapsen olisi syytä käyttää lääkitystä imetyksen aikana.

Vuoden 2006 suosituksen mukaan antiretroviraalilääkitys tulee aloittaa, kun potilaan immuniteettisuojaa mittaava CD4-luku laskee kahteen sataan – jolloin hiv yleensä on jo silmin havaittavissa. Terveellä ihmisellä arvo vaihtelee 600 1200:een. Nyt WHO:n mukaan lääkitys tulee aloittaa selvästi aiemmin, eli kun lukema on 350.

Suositukset perustuvat WHO:n mukaan uusimpiin alan tutkimuksiin.

YK:n aids-järjestö Unaidsin mukaan maailmassa on 33,4 hiv-tartunnan saanutta ja uusia tartuntoja tulee 2,7 miljoonaa vuosittain. Unaidsin vuosijulkaisun ”Aids epidemic update” mukaan uusien hiv-tartuntojen määrä on kahdeksassa vuodessa pudonnut 17 prosenttia.

Maailman aids-päivää vietetään 1. joulukuuta.
Lisää tietoa aiheesta

Unaids: New HIV recommendations to improve health, reduce infections and save lives
Unaids: Eight-year trend shows new HIV infections down by 17%—most progress seen in sub-Saharan Africa