Vihreä talous? Ympäristöministeri Niinistön mukaan alkaa olla kiire irrottaa talouskasvu luonnonvarojen kulutuksesta. Kuva: Vihreä talous? Ympäristöministeri Niinistön mukaan alkaa olla kiire irrottaa talouskasvu luonnonvarojen kulutuksesta.

Ville Niinistö: Rion huippukokouksessa kehitettävä vihreää taloutta

Ensi kesänä Rio de Janeirossa kokoontuvalla huippukokouksella on suuri haaste: miten maailman taloudesta saadaan kestävää? Suomen ympäristöministeri peräänkuuluttaa talousministeriöiden ja taloustoimijoiden laajaa osallistumista.

Teksti: Esa Salminen

Päättäjät, järjestöt ja ylipäänsä kaikki kestävästä kehityksestä kiinnostuneet tahot ovat alkaneet valmistautua ensi kesäkuussa Rio de Janeirossa järjestettävään YK:n huippukokoukseen. Kokousta kutsutaan Rio+20-kokoukseksi, sillä Rio de Janeirossa pidettiin kaksikymmentä vuotta aiemmin huippukokous, joka kiinnitti ensimmäistä kertaa kunnolla maailman huomion kestävään kehitykseen ja ympäristön tilaan.

Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) mukaan ensi kesän kokouksessa on kaksi keskeistä teemaa: vihreän talouden rakentaminen köyhyyden vähentämistä edistävällä tavalla sekä ympäristö- ja kestävän kehityksen hallinnon uusiminen.

”Olennaista on löytää kokonaisuus, jossa talouskasvu voidaan irrottaa luonnonvarojen kulutuksesta ja ympäristöhaitoista”, Suomen luonnonsuojeluliiton seminaarissa 27. syyskuuta puhunut Niinistö sanoi.

Kunnianhimoinen tavoite kirvoitti yleisökommentin Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Straniukselta. Vastaavassa huippukokouksessa kymmenen vuotta sitten Johannesburgissa pyrittiin Straniuksen mukaan samaan, eikä se ole onnistunut.

”Miksi se onnistuu sitten nyt?” Stranius kysyi.

”Yksi syy on se, että nyt on vielä enemmän kiire”, Niinistö vastasi. ”Ihmiset tekevät asioita silloin kun deadline lähestyy, ja me olemme varmaan jo ylittäneetkin sen deadlinen tietyssä mielessä.”

Toisaalta ministerin mukaan tilanne on nyt hiukan parempi: vihreän talouden ratkaisuja on jo otettu käyttöön ja tuottavuus on parantunut.

”Tiedetään, että tämä on talouden ja ympäristön kannalta win-win-juttu”, Niinistö perusteli.

Miten taloudesta kestävää?

”Kestävän kehityksen käsitteen avulla niin globaalilla, kansallisella kuin paikallisella tasolla puhutaan siitä, miten keskeiset resurssikysymykset, talouden rakenne, sosiaalinen kehitys, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja ympäristön tila nivotaan yhteen sellaiseksi toimivaksi politiikaksi, jolla varmistetaan, että tämä ihmiskunta voi saavuttaa paremman huomisen ja että ympäristön tila on huomenna parempi kuin tänään”, Niinistö sanoi.

”Kaikki tämä oivallettiin vuonna 1992 Riossa, ja sen tähden se olikin varmaan niin historiallinen kokous.”

Kahdenkymmenen vuoden jälkeen odotukset seuraavaa kokousta varten ovat Niinistön mukaan ristiriitaisia.

”Toisaalta halutaan lähteä varovaisin odotuksin, että ainakin saadaan ylitettyä odotukset — ettei tule sellaista pannukakkutunnelmaa kuin Kööpenhaminassa. Toisaalta on hyvin kunnianhimoisia yleisen tason tavoitteenasetteluja, jotka eivät vielä ole konkretisoituneet riittävästi.”

”Haasteena on, että meidän pitää Suomena ja yhdessä EU-maiden kanssa saada ylevät periaatteet konkreettisiksi tavoitteiksi joilla on merkitystä ja jotka ohjaavat maailman talouden kehitystä vihreän talouden ja köyhyyden vähentämisen suuntaan.”

Työtä tehdään nopealla aikataululla, koska vielä lokakuun aikana annetaan ensimmäiset esitykset Rion valmistelukomitealle. Presidentti Tarja Halosen luotsaama kestävän kehityksen korkean tason paneeli taas saa työnsä valmiiksi joulukuussa, ja sekin syöttää Niinistön mukaan ajatuksia viralliseen Rion valmisteluprosessiin

Niinistö haluaa Urpilaisen matkaseuraksi

Ympäristöministeri Viile Niinistö on itse lähdössä Rion-kokoukseen, mutta tärkeää hänestä olisi, että mukaan tulisi muitakin kuin tasavallan presidentti. Erityisesti hän toivoo, että valtionvarainministeri Jutta Urpilainen — joka on ollut valmisteluissa mukana — olisi mukana delegaatiossa.

”Olennaista on, että YK:n talousjärjestöt ja eri maiden talousministeriöt olisivat Riossa mahdollisimman hyvin osallisia ja tukisivat vihreään talouteen siirtymistä ja kestävää kehitystä”, Niinistö peräänkuulutti.

”Vaihtoehto on se, että luonnonvarat loppuvat ja talous päätyy jollain aikavälillä seinään.”

”Talouspolitiikka on se, millä loppujen lopuksi tehdään hyvää ympäristöpolitiikkaa ja sosiaalipolitiikkaa.”

Kepan sivu huippukokoukselle: Rio de Janeiro (YK)
SLL: Rio+20: Kestävä kehitys – nyt tai ei koskaan!