Brasilian ja Itä-Timorin yritykset ovat kiinnostuneita Portugalin markkinoista. Kuva: Brasilian ja Itä-Timorin yritykset ovat kiinnostuneita Portugalin markkinoista.

Vanhat siirtomaat Portugalin avuksi

Talousvaikeuksien kanssa painiva entinen emämaa kiinnostaa entisten alusmaiden sijoittajia.

Teksti: Mario de Queiroz Kuva: Esa Salminen

IPS — Maailman köyhimpiin valtioihin kuuluva Itä-Timor on ilmoittanut halukkuutensa auttaa entistä emämaataan Portugalia ostamalla sen velkoja.
Itä-Timor itsenäistyi vasta 2002. Viimeisen neljännesvuosisadan sitä hallitsi Indonesia ja sitä ennen noin 400 vuotta Portugali.
Itä-Timorin presidentti José Ramos-Horta kertoi hiljan Macaon-vierailullaan, että hänen maansa hallitus on päättänyt sijoittaa öljytulojaan aiempaa monipuolisemmin.
Ramos-Hortan mukaan Portugalissa houkuttelevat tuottoisat kokonaan tai osin valtion omistuksessa olevat yritykset esimerkiksi telekommunikaation ja uusiutuvan energian alalla.
Portugali on kiitellyt ystävyydenosoitukseksi Itä-Timorin sijoitushanketta, joka saattaa alustavien tietojen mukaan nousta noin 700 miljoonaan euroon.
Toinenkin entinen siirtomaa, Brasilia, kaavailee sijoituksia Portugaliin, ja kolmas, Angola, on jo ostanut osakkeita Portugalin suurimmasta öljy-yhtiöstä, yksityistetystä Galp Energiasta.
Brasilian suurin teleyhtiö Oi aikoo hankkia ensi vuonna kymmenen prosenttia Portugalin suurimman yksityisen yrityksen, Portugal Telecomin, osakkeista. Kaupan arvoksi ennakoidaan lähes 900 miljoonaa euroa.
Portugali on vakavissa talousvaikeuksissa. Valtiontalouden vaje oli viime vuonna 9,3 prosenttia, ja tälle vuodelle ennakoidaan 8,4 prosentin vajetta.
Brasilian ja Itä-Timorin sijoitukset eivät riitä ratkaisuksi. Niillä on asiantuntijoiden mukaan kuitenkin tuntuvaa taloudellista, ja Itä-Timorin tapauksessa myös symbolista, arvoa.