Nyt 17-vuotias kenialainen Nimo Omar onnistui välttämään sukuelintensä silpomisen kuusivuotiaana isonveljensä puututtua asiaan. Kuva: Nyt 17-vuotias kenialainen Nimo Omar onnistui välttämään sukuelintensä silpomisen kuusivuotiaana isonveljensä puututtua asiaan.

Tyttöjen silpominen vähenee Keniassa

Yhä useampi mies liittyy lailla kielletyn käytännön vastustajiin. 45–49-vuotiaat naiset ovat Keniassa kolme kertaa todennäköisemmin silvottuja kuin 15–19-vuotiaat.

Teksti: Miriam Gathigah Kuva: Miriam Gathigah

IPS — Kyläläiset alkoivat vieroksua Julius Lekupea pohjoiskenialaisessa Samburussa, koska hänen vanhin tyttärensä kieltäytyi ”ympärileikkauksesta”.”Naisia pidetään täällä omaisuutena. Heidät leikataan ja naitetaan pois jopa kymmenvuotiaina”, Lekupe sanoo.Rituaali uhkasi myös Lekupen tytärtä, joka oli jo 16-vuotias. ”Hän rukoili tukeani ja suojeluani. Päätös otti koville, mutta suostuin ja lähetin hänet Nairobiin erään ystävän luo”, isä jatkaa.Tyttöjen sukuelinten silpominen kiellettiin Keniassa lailla 2010. Kiellon rikkojia uhkaa jopa seitsemän vuoden vankeus ja yli 4 000 euron sakko. Kenialaisten keskiansio on 188 euroa kuussa.Tavat muuttuvatYK arvioi, että sukuelinten silpomisen kohteeksi joutuneita naisia on maailmassa noin 140 miljoonaa. Valtaosa elää Afrikassa ja Lähi-idässä.Maailmanlaajuinen kampanjointi tuottaa kuitenkin tulosta. Tuoreen YK-raportin mukaan 45–49-vuotiaat naiset ovat Keniassa kolme kertaa todennäköisemmin silvottuja kuin 15–19-vuotiaat.Muutosta edistävät isien ohella nuoret miehet, jotka ilmoittavat haluavansa naimisiin silpomattoman tytön kanssa.YK:n väestörahasto Unfpa kiittelee myös sitä, että vuonna 2011 toistakymmentä muslimijohtajaa asettui vastustamaan silpomista Keniassa.”Meille oli uskoteltu, että käytännön määräsi profeetta. Nyt Pohjois-Kenian muslimijohtajat sanovat, ettei niin ole”, Garissassa asuva perheenisä Abdi Omar iloitsee.Neuvoston sana painaaSuuren hautavajoaman alueella sijaitsevan Kapengurian vanhimpien neuvosto julisti vuonna 2011, että käytännöstä luovutaan.Paikallinen aktivisti Philipo Lotimari uskoo, että miehistä koostuvan neuvoston sana painaa alueella, jossa tyttöjen silpomiseen on liittynyt poikkeuksellista raakuutta.Lotimarin nuorempia sisaria ei ole leikattu, koska hän ei halunnut naittaa heitä pois, vaan tarjota heille mahdollisuuden käydä koulua.Itsekkäitä syitäMiehet vastustavat silpomista myös itsekkäistä syistä. ”Seksi on epämukavaa leikatun naisen kanssa, ja hänelle se on nautinnon sijasta pelkkä velvollisuus”, lääkäri Salim Ali selittää.Synnytyksen vaikeutuminen saattaa vaatia kalliita operaatioita naisen ja lapsen pelastamiseksi, paimentolaisten parissa työskennellyt tasa-arvoaktivisti Grace Gakii muistuttaa.”Silloin mies joutuu myymään karjaa saadakseen rahaa. Se on vaikeaa, koska karja on hänelle kaikki kaikessa.”Gakii uskoo, että Kenia lähestyy nollatoleranssia tyttöjen silpomisessa, jos lisää vanhimpien neuvostoja ja nuoria miehiä asettuu käytäntöä vastaan.