Tuomioja ja Robin Hoodiksi sonnustautunut Suomen Attacin puheenjohtaja Marissa Varmavuori verotempauksessa joulukuussa. Kuva: Tuomioja ja Robin Hoodiksi sonnustautunut Suomen Attacin puheenjohtaja Marissa Varmavuori verotempauksessa joulukuussa.

Tuomioja: Euroalueen rahoitusmarkkinavero on mahdollinen vaihtoehto

Erkki Tuomiojan mukaan Suomi tähtää rahoitusmarkkinaveron käyttöönottoon ensin 17 euromaan alueella. Aiempi linja on ollut hakea veroa koko EU:n alueelle.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Sami Taberman

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan on realistista tavoitella rahoitusmarkkinaveron käyttöönottoa euromaiden alueella tai pienemmällä, halukkaiden maiden koalitiolla. Euroopan parlamentti ja monet EU-maiden parlamentit ovat viime aikoina ottaneet kantaa veron puolesta, mikä on Tuomiojan mielestä ollut hieno kannustin.
Asiasta päättää Euroopan neuvosto, näillä näkymin syksyllä.
Britannian ja Ruotsin hallitukset vastustavat rahoitusmarkkinaveroa. Ranskan ja Saksan hallitukset taas ajavat veroa voimakkaasti.
”Suomi kuuluu tähän joukkoon”, Tuomioja vakuutti Helsingissä 13. kesäkuuta.
”Me tähtäämme nyt kansainväliseen sopimukseen, jossa alussa olisi mukana suuri joukko Euroopan maita. Itsestään selvä aloittajajoukko olisi euroryhmä, jossa on 17 maata.”
Jos Tuomiojan linja edustaa maan hallituksen linjaa, on tämä jonkinasteinen suunnanmuutos Suomen rahoitusmarkkinaveropolitiikassa. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on aiemmin sanonut, että Suomi kannattaa vain koko EU:n laajuista rahoitusmarkkinaveroa. Myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) on etsinyt kompromissia, jonka kaikki EU:n 27 maata voisivat hyväksyä.