Vihreiden ryhmä Euroopan parlamentissa julkisti 23. tammikuuta selvityksen, jossa pureudutaan tutkimaan niitä välikäsiä, jotka auttavat yrityksiä toimimaan veroparatiiseissa. Vihreiden aineistona on toiminut tutkivien journalistien järjestön ICIJ:n kolme isoa tietovuotoa: vuoden 2013 Offshore-vuodot, Panaman paperit ja Bahama-tietovuoto. Jälkimmäiset kaksi ovat viime vuodelta.
Kaikista eniten välikäsiä kuten pankkeja ja kirjanpitoyrityksiä löytyy Hongkongista, Briteistä ja Yhdysvalloista. Euroopan sisällä suurimpia pelureita matkalla kohti veroparatiiseja ovat Britannian lisäksi Sveitsi ja Luxemburg.
Yritystasolla suurimmat toimijat ovat sveitsiläinen UBS-pankki, Crédit Suisse -pankki ja ympäri veroparatiiseja toimiva finanssiyritys Trident Trust.
”Verkko alkaa vihdoin kiristyä veroparatiisitalouden välikäsien ympärillä”, sanoo Kepan verokysymyksiin keskittyvä asiantuntija Lyydia Kilpi. ”Euroopan komissio tutkii parhaillaan, millä toimilla verovälttelypalveluita tarjoavat konsultit ja pankit saataisiin kuriin.”
Nordea taas harmaassa valossa
Suomalaisille veroparatiisiuutisista jo ennenkin tuttu pohjoismainen pankkikonserni Nordea löytyy listauksessa sijalta 51, hyvän matkaa ennen monia kansainvälisiä pankkijättejä kuten Standard Bankia ja Barclays Bankia.
Kilpi oli yllättynyt, että Nordea oli listauksessa näinkin korkealla. Eurooppalaistoimijoista se oli sijalla 14. Nordea on selvityksen mukaan auttanut perustamaan yhteensä 405 yhtiötä Luxemburgiin, Manin saarelle ja Sveitsiin.
”Panaman paperit -kohun myötä Nordea putosi huonomaineisimpien suomalaisyritysten joukkoon viime vuoden Luottamus & Maine -tutkimuksessa. Selvitys osoittaa nyt, että Nordea on kansainväliselläkin mittakaavalla iso peluri veroparatiisibisneksessä”, Kilpi sanoo.
Nordea on kutsuttu Panaman papereiden tietovuotoa selvittävän EU:n tutkintavaliokunnan kuultavaksi, kertoo Yleisradio. Nordea on valiokunnan kuultavana torstaina 9. helmikuuta.