Puhe & kupla: Läskit lukutaidoksi

Yksityisen lahjoittajan käynnistämä kehitysrahoituksen keräyskampanja saa mielikuvituksen lentoon.

Yksityinen lahjoittaja ilmoitti vuodenvaihteessa ostavansa suomalaisten läskejä 15 euron kilohintaan. Rahoilla tuetaan lukutaitoa Nepalissa. Piikki on auki 10 miljoonaan euroon asti. Summalla saisi 666 666 kiloa läskiä. Siis 125 gramman siivun jokaisesta suomalaisesta. Tai neljä sinivalasta.
Kampanja saa mielikuvituksen lentoon. Kuka ihme on saanut päähänsä, että kohennanpa kansanterveyttä ja ostan kymmenellä miljoonalla eurolla suomalaisten läskejä? Ja on niin sinnikäs, että toteuttaa ideansa?
Läskillä lukutaitoa -kampanja on arkijärkisyydessään ihana. Kun koko maa vouhottaa vuoden alussa laihdutuskuureistaan, kunnollisuuspuuskaa kannattaa käyttää hyväksi. Mahdollisuus tehdä omalla laihduttamisella hyvää jollekulle toiselle voi olla monelle tehokkaampi kannustin kuin väljentyvä housukaulus oman navan tuntumassa.
Koko ideassa on jotain sangen perinteistä ja jämerää. Niin myös yhteistyökumppaneiden valinnassa. Kampanjaa koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja varat Nepaliin ohjaa ulkoministeriö. Puntarivastaavina ovat luterilaiset seurakunnat. Epäseksikkäämpää kolmiyhteyttä ei helpolla keksi. Miten virkistävää. Ei hötkyillä julkisuuden perässä, ei tehdä yritysyhteistyötä, ei kerrota kampanjan rahoittajasta.
Ja jossain päin Suomea lienee nojatuoli, johon joku istuu iltaisin naureskelemaan. Että kylläpäs keksin. Fundeeraa nojatuolissa, montako ihmistä on saanut houkuteltua laihdutuskuurille. Mielikuvissa nojatuolin asukki vaihtuu tiuhaan: olisiko parta vai helmikaulanauha? Verkkarit vai fiinit vaatteet?
Toinen herkullinen ajatusleikki vie seurakuntiin. Mitä on mahdettu puhua kokouksessa, jossa henkilökunnalle valkeni, että henkisten kysymysten puntaroinnin lisäksi työtehtäviin kuuluu ihmisten punnitseminen ihan lihallisestikin? Että päivää vaan painonvartijat.
Jos vyötärömakkaran muuntaminen lukutaidoksi kiinnostaa, virallisella kampanjavaa’alla pitää käydä 7.2. mennessä. Tulokset punnitaan toukokuussa.
Julkaistu Maailman kuvalehti Kumppanissa 2/2010.

Muut Maailman kuvalehden linkit

Pääkirjoitus: Kaukaa lähelle

Kolumni: Sääennuste 2010-luvulle: vaihtelevaa

Sensei – Perunsuomalainen Willy Ortiz
Malta hukkuu siirtolaisiin

Vieraskolumni: Euroopan remontoitava suhteensa AKT-maihin

Reppu & passi: Voodoo ja rahojen katoamistemppu

Kumpi vai kampi: Mehu vai kaakao?

 

Kumppani 2/2010
Uusin Kumppani