Suomalaiset kehitysjärjestöt ovat ottaneet iloisina vastaan tiedon Jutta Urpilaisen (sd.) nimityksestä EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaksi komissaariksi.

Painava komissaarisalkku tarjoaa Jutta Urpilaiselle tilaisuuden edistää globaalia oikeudenmukaisuutta

Suomalaiset kehitysjärjestöt ovat ottaneet iloisina vastaan tiedon Jutta Urpilaisen (sd.) nimityksestä EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaksi komissaariksi. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi salkkujaosta Brysselissä tiistaina. Nimitykset varmistuvat lokakuussa, kun Euroopan parlamentti äänestää komission kokoonpanosta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

”EU:n kansainvälisten kumppanuuksien komissaarina Jutta Urpilaiselle tarjoutuu erinomainen tilaisuus edistää globaalia oikeudenmukaisuutta ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista”, sanoo Fingon vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen.

Urpilaisen vastuulle tulevat esimerkiksi EU:n kehityspolitiikka ja unionin suhteet erityisesti Afrikan kanssa. Kyseessä on painava salkku, sillä EU ja sen jäsenmaat ovat maailman suurin kehitysyhteistyötoimija. Lisäksi kansainvälisten kumppanuuksien merkitys korostuu, kun ratkottavana on ilmastonmuutoksen ja muuttoliikkeen kaltaisia suuria kysymyksiä.

”On hienoa, että Urpilainen saa vastuulleen tämän salkun. Häneltä löytyy kattavasti osaamista ja taustansa myötä edellytykset luoda vahvoja kumppanuuksia eri toimijoiden kanssa. Entisellä valtiovarainministerillä on osaamista puhua myös rahoituslaitosten kanssa ja edistää täten kestävää taloutta”, Lappalainen sanoo.

Urpilaisella on laajasti kansainvälistä kokemusta. Hän on toiminut muun muassa ulkoministeriön rauhanvälityksen erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä. Urpilaisella on myös järjestötaustaa – hän on ollut esimerkiksi perustamassa Eurooppanuoria ja toiminut Suomen YK-liitossa.

“Me järjestöissä toivomme, että Urpilainen kehittää komission työtä johdonmukaisesti kohti kestävää kehitystä. Nyt annettu tehtävä pakottaa omalta osaltaan katsomaan asioita laajemmasta näkökulmasta ja tekemään yhteistyötä kaikkien sidosryhmien kanssa. Toiveenamme on tietysti myös jatkaa jo vuosien ajan kestänyttä hyvää yhteistyötämme”, Lappalainen sanoo.

Lappalainen kiittää lisäksi komission uuden puheenjohtajan Ursula von der Leyenin päätöstä jalkauttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet jokaisen komissaarin työhön. Lappalainen odottaa mielenkiinnolla, kuinka kukin komissaari toteuttaa tätä tehtävää.

“Päätös on merkittävä askel oikeaan suuntaan, koska tarvitsemme kaikkia Agenda 2030:n toteuttamisessa. Samasta syystä on tärkeää, että Urpilaisen työlistalla on mainittu erikseen naisten ja tyttöjen voimaannuttaminen sekä kansalaisyhteiskunnan toiminnan tukeminen”, Lappalainen sanoo.