Tasavallan presidentti naisten oikeuksia käsittelevällä lounaalla YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin kanssa syyskuussa 2012. Kuva: Tasavallan presidentti naisten oikeuksia käsittelevällä lounaalla YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin kanssa syyskuussa 2012.

Niinistö: Ihmisoikeuksia tulee edistää kehitysavulla — ei ulkomaankaupassa

Sauli Niinistön mukaan tärkeysjärjestys tulee pitää mielessä, kun tehdään kauppaa ihmisoikeuksia rikkovien maiden kanssa. Kehitysavussa taas ihmisoikeuksien ajamisessa vallitsee hiljaisuus. Heidi Hautala arvelee, ettei Niinistö tunne kehityspolitiikan viimeaikaisia uudistuksia.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Catianne Tijerina

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä kaupankäynti kehittyvien talouksien kanssa ajaa tärkeysjärjestyksessä ihmisoikeuksien ja demokratian ohitse.Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelutilaisuudessa Kultarannassa 16. kesäkuuta puhunut Niinistö totesi, että on aivan totta, että monilla niistä kehittyvistä talouksista, joihin Suomi pyrkii kauppaa tekemään, ”ei todellakaan ole mitenkään puhtaat paperit tässä suhteessa”.Presidentti sanoi kuulleensa arvosteluja siitä, pitääkö suomalaisten olla kauppaamassa suomalaista työtä maihin, joissa on puutteita ihmisoikeuksista ja demokratiasta.”Pitäisikö meidän ehkä kuitenkin vielä ponnekkaammin kiinnittää ihmisoikeuksiin ja demokratiakehitykseen huomiota niissä maissa, joihin me annamme kehitysapua — joihin me olemme antaneet kehitysapua kymmeniä vuosia?” Niinistö puolestaan kysyi. ”Sen kohdalla näyttää vallitsevan aika hiljaisuus.””Epäilen vahvasti, että ihmisoikeuksien suhteen aika paljon korjaamisen varaa olisi.”Kaupankäynninkin puolella ihmisoikeudet ja demokratiakysymykset tulee Niinistön mukaan nostaa esille, ”totta kai”.”Mutta tämä tärkeysjärjestys kannattaisi ehkä myöskin pitää mielessä.”Hautala ihmettelee: Niinistö ei ehkä tunne kehityspolitiikan nykytilaaKehitysministeri Heidi Hautala ihmettelee Niinistön näkemyksiä siitä, että kaupan tulisi mennä ihmisoikeuksien edelle sekä siitä, että kehityspolitiikan ja kehitysyhteistyön puolella ihmisoikeuksista oltaisiin hiljaa.”Heti ensitöikseni nostin ihmisoikeudet kaiken kehityspolitiikkamme ja -yhteistyön keskiöön. Työn lähtökohtana on siis ihmisoikeuksien edistäminen — ei hiljaisuus”, itsekin Kultarannan keskusteluihin osallistuva Hautala sanoo tiedotteessaan.”Ongelmat nostetaan jatkuvasti esille meiltä apua saavien maiden kanssa, monin erilaisin tavoin. Presidentti ei ehkä ole ehtinyt seurata kehityspolitiikan ja -yhteistyön puolella tehtyjä uudistuksia”, Hautala sanoo.Hautalan mukaan nykymaailmassa myöskään ulkopolitiikan lähtökohtana ei voi olla vain suomalaisten yritysten etu.”Ihmisoikeuksia on edistettävä kaikessa ulkopolitiikassa johdonmukaisesti ja luovasti. Jos toinen käsi ei tiedä mitä toinen tekee, niin lopputulos ei voi olla kokonaisuuden kannalta hyvä. Lisäksi ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion edistäminen on myös yritysten etu: selkeässä ja ennustettavassa ympäristössä niidenkin on helpompi toimia.”Sauli Niinistön puhe Ylen AreenassaHeidi Hautalan tiedote: ”Ihmisoikeuksia edistettävä ulkopolitiikassa johdonmukaisesti ja luovasti”