New York: Suomelle mykkää suitsutusta

Suomalainen räppäri Signmark keräsi yleisöä New Yorkissa YK:n vuosituhattavoitteiden seurantakokouksen tiimoilla. Suomen vammaispolitiikka sai maailmalta kiitosta.

Teksti: Mika Railo

 New Yorkin Washington Square Parkiin kokoontui syysykuisena torstaina pieni, mutta fanaattinen yleisö kuuntelemaan suomalaisen räppärin Signmarkin keikkaa. Paikalla oli noin 1000 pääosin kuuroa newyorkilaista koululaista ja järjestöihmistä.
Signmark esitti hittibiisinsä Against the Wallin yhdessä yleisön kanssa. Yksi viittomaan päässyt osallistuja on ulkoministeri Alexander Stubb.
”En osaa viittoa, eikä minulla ole ollenkaan rytmikorvaa. On todella hauskaa, että pääsee näyttämään dorkalta!” naureskeli Stubb lavalta.
Kiitosta Suomen vammaispolitiikalle
Konsertti oli osa Suomen panosta YK:n vuosituhattavoitteiden kymmenvuotisseurantakokousta. Edellisenä päivänä Suomen YK-edustuston tiloissa pidettiin tiivis keskustelutilaisuus vammaisten oikeuksista. Vammaisalan kansainvälisistä järjestöedustajista koostunut yleisö antoi vuolasta kiitosta Suomen vammaispolitiikalle.
Suomea ja muita Pohjoismaita pidettiin laajalta arvokkaana esimerkkinä muulle maailmalle siitä, miten esimerkiksi koulutuksen avulla parannetaan vammaisten mahdollisuuksia elää ihmisarvoista elämää.
”Afrikkalaisin vammaisen silmin katsottuna maailma voi näyttää masentavalta. Siksi kaikkien on hyvä tuntea Suomen esimerkki”, sanoi seminaarissa puhunut YK:n vammaisasioiden erityisraportoija Shuaib Chalklen.
Signmark: Suomessakin ennakkoluuloja
Useat puhujat pitivät tiedon puutetta yhtenä suurimmista ongelmista vammaisten oikeuksien parantamisessa. Esimerkiksi vuosituhattavoitteet eivät seuraa oikeuksien kehitystä. Hallituksilla ei ole velvollisuutta raportoida toimenpiteistään vammaissektorilla.
Seminaarissa puhuneelle Signmarkille kysymys on perusihmisoikeuksista: mahdollisuudesta tehdä sitä mitä haluaa. Vaikka asiat Suomessa ovatkin päällisin puolin hyvin, kertoi Signmark myös kohdanneensa paljon ennakkoluuloja ja epäilyksiä uransa aikana. Ne eivät ole kuitenkaan estäneet häntä saavuttamasta tavoitteitaan. Signmark on ensimmäinen kuuro muusikko, joka on solminut levytyssopimuksen suuren kansainvälisen levy-yhtiön kanssa. Sopimus kansainvälisestä levytyksestä solmittiin Warner Musicin kanssa vuonna 2009.