Muhammad Yunus Houstonissa 2008. Kuva: Muhammad Yunus Houstonissa 2008.

Mikrolainojen pioneeri Yunus vastatuulessa Bangladeshissa

Nobelisti Muhammad Yunus taistelee työpaikkansa puolesta Grameen-pankin johdossa. Pääministerin kanssa hyisissä väleissä oleva Yunus on lain mukaan liian vanha pankkiiriksi.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Ed Schipul

Rauhanpalkinnon vuonna 2006 voittanut Muhammad Yunus on erotettu Grameen-pankin johdosta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Bangladeshin keskuspankin mukaan 70-vuotias Yunus ei voi johtaa perustamaansa pankkia, sillä maan pakollinen eläkeikä on 60 vuotta.
Grameen-pankin johtokunta on riitauttanut maan keskuspankin antaman erottamispäätöksen. Sen mukaan pankin johtokunta on keskuspankin suostumuksella sallinut Yunusille ikäräjan ylittämisen.
Muhammad Yunus itse on kommentoinut tiedotusvälineille, että hän on valmis siirtymään syrjään mikrolainoja köyhille jakavan pankin johdosta, kunhan sopiva seuraaja löytyy.
Poliittinen tausta
Yunusin välit maan hallituksen ja erityisesti sen pääministerin kanssa ovat huonot, mitä pidetään selkkausten syynä. Yunus yritti vuonna 2007 perustaa uuden poliittisen puolueen, kun maan pääministeri Sheikh Hasina oli armeijan asettamassa kotiarestissa.
Sen jälkeen Hasina on toistuvasti hyökännyt Yunusia ja Grameen-pankkia vastaan.
Vastatuuli Grameenia vastaan yltyi, kun norjalaisessa televisiodokumentissa Yunusia syytettiin Norjan kehitysyhteistyövarojen ohjaamisesta vuonna 1996 toisiin tarkoituksiin, kuin oli sovittu. Grameen palautti rahat vuonna 1998, ja Norjan hallitus ilmoitti, ettei jälkiä korruptiosta tai kavalluksista löytynyt.

BBC: Bangladesh: Muhammad Yunus eyes ’graceful’ Grameen exit
Guardian: Muhammad Yunus resists attempt to fire him
Statement by Grameen Bank: Legal Challenge to Professor Yunus’ ”Removal” From Grameen Bank