Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1981 myös eteläisessä Afrikassa valtaosa väestä on noussut absoluuttisesta köyhyydestä. Kuva: Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1981 myös eteläisessä Afrikassa valtaosa väestä on noussut absoluuttisesta köyhyydestä.

Maailmanpankki: Köyhyys on puolitettu etuajassa

Köyhyys on vähentynyt kaikkialla kehitysmaissa, selviää Maailmanpankin tuoreista tilastoista. Alustavien arvioiden mukaan absoluuttinen köyhyys on jopa puoliintunut vuoden 1990 tasosta, eli YK:n vuosituhattavoite numero yksi on saavutettu ennen aikojaan.

Teksti: Esa Salminen

Köyhyysrajan alapuolella elävien ihmisten osuus väestöstä väheni joka puolella maailmaa vuosina 2005—2008, selviää Maailmanpankin eilen julkaisemista tilastoista. Vuonna 2008 1,29 miljardia ihmistä sinnitteli absoluuttisen köyhyysrajan alapuolella eli 1,25 dollarilla päivässä, kun vuonna 1981 määrä oli vielä 1,94 miljardia.
Absoluuttisen köyhyysrajan alapuolella eli siis vuonna 2008 vähän yli joka viides kehitysmaan asukas. Vuoden 2008 jälkeistä globaalia tilastotietoa ei vielä ole saatavilla, mutta pienemmän otoksen perusteella Maailmanpankin tutkijat arvioivat, että vaikka ruoka-, polttoaine- ja finanssikriisit ovat hidastaneet köyhyyden kitkemistä, köyhyys on silti vähentynyt. Alustavat tulokset osoittavat, että vuonna 2010 alle 1,25 dollarilla elävien määrä oli pudonnut alle puoleen vuoden 1990 tasosta.
Se tarkoittaa, että absoluuttisen köyhyyden puolittamiseen liittyvä YK:n vuosituhattavoite — niistä ensimmäinen — on ilmeisesti saavutettu viisi vuotta etuajassa.
”Ne 663 miljoonaa ihmistä, jotka ovat nousseet köyhyysrajan yläpuolelle ovat edelleen köyhiä keski- ja korkeatuloisten maiden standardeilla”, muistuttaa Maailmanpankin tutkimusjohtaja Martin Ravallion pankin tiedotteessa. ”Nykytahdilla noin miljardi ihmistä elää edelleen absoluuttisessa köyhyydessä vuonna 2015.”
Kiina selittää paljon, muttei kaikkea
Alueellinen tarkastelu paljastaa erityisesti Kiinan ja Intian merkittävän talouskehityksen ja sen vaikutuksen absoluuttiseen köyhyyteen.
Itä-Aasiassa ja Tyynenmeren alueella vallitsi maailman pahin köyhyys vielä vuonna 1981: 77 prosenttia eli alle 1,25 dollarilla päivässä. Vuonna 2008 luku oli 14 prosenttia. Itä-Aasia saavutti Maailmanpankin mukaan ensimmäisen vuosituhattavoitteen noin 10 vuotta sitten. Intian dominoimassa Etelä-Aasiassa absoluuttinen köyhyys putosi samassa ajassa 61 prosentista 36 prosenttiin.
Kiina ei kuitenkaan selitä kaikkea: jos jättivaltio jätetään laskelmista pois, köyhyys on laskenut 41 prosentista 25 prosenttiin vuosien 1981 ja 2008 välillä. Saharan eteläpuolisen Afrikan väestöstä vuonna 2008, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1981, vähemmistö (47 prosenttia) sinnitteli absoluuttisen köyhyysrajan alapuolella.

World Bank: World Bank Sees Progress Against Extreme Poverty, But Flags Vulnerabilities