Maailmanpankin varajohtaja ehdolle humanitaarisen avun komissaariksi

Bulgaria asetti Kristalina Georgievan uudeksi ehdokkaakseen sen jälkeen, kun ulkoministeri Rumiana Jeleva vetäytyi ehdokkuudestaan.

Teksti: Lauri Haapanen

Bulgarian ulkoministeri Rumiana Jeleva on vetäytynyt ehdokkuudestaan humanitaarisen avun komissaariksi Euroopan komissioon. Samalla Jeleva pyysi eroa myös ulkoministerin tehtävästä.
Jelevan eropyynnön jälkeen Bulgarian pääministeri Boyko Borisov ilmoitti maansa uudeksi komissaariehdokkaaksi Kristalina Georgievan.
Georgieva on työskennellyt Maailmanpankin varajohtajana vuodesta 2008. Kaikkiaan hän on ollut Maailmanpankin palveluksessa vuodesta 1993 ja työskennellyt muun muassa ympäristönsuojeluun ja kestävään kehitykseen liittyvissä tehtävissä.
Ennen uraansa Maailmanpankissa Georgievalla oli useita yliopisto- ja konsultointitehtäviä sekä Bulgariassa että Yhdysvalloissa. Hän on luennoinut kehitykseen liittyvistä aiheista yliopistoissa eri puolilla maailmaa. Koulutukseltaan hän on taloustieteiden tohtori.
Georgieva itse on kieltäytynyt toistaiseksi kommentoimasta ehdokkuusnimitystään. Hän ei ole myöskään kertonut, aikooko hän jäädä sivuun varajohtajan tehtävästään Maailmanpankissa.
Rumiana Jelevan eroilmoitus on seurausta viimeviikkoisesta ryöpytyksestä, johon
hän joutui komissaarivalintaa edeltävässä kuulemisessaan.
Parlamentaarikot epäilivät muun muassa hänen valmiuksiaan tehtävään ja
syyttivät häntä sopimattomista talouskytköksistä.
Euroopan parlamentin äänestys uudesta komissiosta oli määrä järjestää keskiviikkona 26. tammikuuta, mutta se lykkääntyy Bulgarian ehdokkaan vaihtumisen vuoksi.