Taiwanilaiset rakennuttivat "ystävyyden sillan" Costa Ricaan vuonna 2003 turvatakseen kalastusoikeutensa Tyynellämerellä. Costa Rica katkaisi diplomaattisuhteet 2007 Kuva: Taiwanilaiset rakennuttivat "ystävyyden sillan" Costa Ricaan vuonna 2003 turvatakseen kalastusoikeutensa Tyynellämerellä. Costa Rica katkaisi diplomaattisuhteet 2007

Liikemiehet hoitavat Kiinan-suhteet Keski-Amerikassa

Diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa estävät viralliset vapaakauppasopimukset.

Teksti: Danilo Valladares Kuva: Christopher Poliquin

IPS — Keski-Amerikan mailla ei Costa Ricaa lukuun ottamatta ole diplomaattisuhteita Kiinan kanssa, mutta se ei estä hyötymästä Kiinan huimasta talouskasvusta.
Diplomaattien virkaa hoitavat Keski-Amerikassa liikemiehet järjestämällä juhlia ja markkinoita kiinalaisten kollegojensa kanssa.
”Kahdenvälinen kauppa Kiinan kanssa kasvaa merkittävästi kaikissa Latinalaisen Amerikan maissa. Kiinasta on tulossa Brasilian, Argentiinan, Chilen ja Kuuban tärkein kauppakumppani”, Guatemalan Kiinan-kauppakamarin johtaja Pedro Barnoya sanoo.
Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras ja Nicaragua 24-kertaistivat vientinsä Kiinaan vuosina 2002-2009.
Guatemalan Kiinan-kauppakamari on täyttänyt puuttuvan suurlähetystön paikan. Se järjestää kiinalaisten tuotteiden messuja ja auttaa guatemalalaisia yrityksiä solmimaan logistisia, teknisiä ja tieteellisiä yhteistyösopimuksia kiinalaisten kanssa.
Dominovaikutus antaa odottaa
Kiinan ja Taiwanin tiet erkanivat vuoden 1949 kommunistisessa vallankumouksessa. Kumpikin pitää itseään ainoana oikeana Kiinana, ja muiden maiden pitää valita jompikumpi.
Keski-Amerikka on ainoa alue maailmassa, jossa joukko tolkullisen kokoisia valtioita pitää yllä diplomaattisuhteita Taiwanin kanssa. Muut Taiwanin tunnustavat maat ovat Vatikaani ja joukko pieniä saarivaltioita.
Vuonna 2007 Costa Rica katkaisi suhteensa Taiwaniin ja pääsi solmimaan diplomaattisuhteet kommunistisen manner-Kiinan kanssa. Kiina toivoi Costa Rican irtioton synnyttävän alueella dominovaikutuksen, mutta näin ei käynyt.
Keski-Amerikan maat kuitenkin lähentyvät Kiinaa yrittäjäjärjestöjensä avulla. Se voi johtaa vapaakauppasopimuksiin ja liikemiesten haaveissa jopa diplomaattisuhteisiin.
Murskaava kokoero
Suhteiden virallistaminen manner-Kiinan kanssa ei kuitenkaan lupaa pelkkää hyvää. Guatemalan entinen ulkoministeri Gabriel Orellana varoittaa, että suhde voi muodostua Guatemalalle haitalliseksi, koska Kiinan talous on murskaavan kokoinen ja sillä on valtava tarve raaka-aineille.
YK:n Latinalaisen Amerikan ja Karibian talouskomissio pelkää, että pienet latinalaisamerikkalaiset valtiot voivat jäädä Kiinan raaka-aineen toimittajiksi ja jalostettujen tuotteiden ostajiksi.
Taiwanilla 23 kaveria
Vain 23 valtiolla on enää diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa.

Afrikassa: Burkina Faso, Gambia, Swazimaa sekä São Tomé ja Príncipe
Euroopassa: Vatikaani
Oseaniassa: Kiribati, Marshallinsaaret, Nauru, Palau, Salomonsaaret ja Tuvalu
Keski-Amerikassa: Belize, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua ja Panama
Karibialla: Haiti, Dominikaaninen tasavalta, Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia sekä Saint Vincent ja Grenadiinit
Etelä-Amerikassa: Paraguay