Kuusi kuoli iskussa World Visionin toimistoon Pakistanissa

Aseistautuneet hyökkääjät tappoivat kuusi työntekijää 10.3. aamulla tekemässään hyökkäyksessä World Visionin toimistoon Pakistanin pohjoisosassa. Suomen World Visionilla ei ole toimintaa Pakistanissa.

Teksti: Lauri Haapanen

Kuusi avustustyöntekijää on kuollut aseellisessa hyökkäyksessä kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin toimistoon Pakistanissa. Kaikki menehtyneet ovat järjestön pakistanilaisia työntekijöitä. Lisäksi kahdeksan työntekijää on loukkaantunut, heistä neljä vakavasti.
Hyökkäys tapahtui keskiviikkona aamu yhdeksältä paikallista aikaa Oghi-nimisessä kylässä Mansehran alueella Pakistanin pohjoisosassa.
Aseistautuneet hyökkääjät ajoivat World Visionin toimistolle ja ryhtyivät ampumaan työntekijöitä. Poliisin mukaan hyökkääjät käyttivät myös räjähteitä. World Visionia ei ollut uhkailtu tai varoitettu iskusta etukäteen.
World Vision on toiminut Mansehrassa vuodesta 2005, jolloin tuhoisa maanjäristys tappoi alueella yli 73 000 ihmistä ja jätti 3,5 miljoonaa kodittomaksi. Kaikkiaan järjestö on toiminut Pakistanissa vuodesta 1992. Hyökkäyksen jälkeen kaikki World Visionin toiminta Pakistanissa on pysäytetty toistaiseksi.
Suomen World Visionilla ei ole omia kehityshankkeita Pakistanissa.
”Olemme järkyttyneitä tapahtuneesta ja siitä, että iskun kohteeksi ovat joutuneet humanitaarista työtä maanmiestensä parissa tekevät ihmiset”, kertoo järjestön yhteiskuntasuhteiden päällikkö Sami Lahdensuo.
Hänen mukaansa isku ei kuitenkaan aiheuta välittämiä toimia Suomen World Visionin kohdemaissa.
”Meidän turvallisuusohjeemme on trimmattu hyvin ja niitä tietysti trimmataan koko ajan”, Lahdensuo kertoo.
Vastaavat iskut voivat jatkua
Avustustyöntekijät ovat kohdanneet konservatiivisella Mansehran alueella jonkin verran vihamielisyyttä, lähinnä naistyöntekijöiden ja naisiin kohdistuvan avustustyön vuoksi. Vakavin välikohtaus ennen eilistä tapahtui vuonna 2008, jolloin kolme avustusjärjestö Plan Internationalin paikallista työntekijää tapettiin asemiesten hyökkäyksessä.
Nyt tapahtuneen iskun 10 tekijää pääsivät pakenemaan, mutta heidän epäillään olevan Tehrik-i-Taliban-ryhmittymän jäseniä, jotka Pakistanin armeija ajoi pois läheiseltä Swatin alueelta reilu vuosi sitten.
Yhdysvaltalaisen Stratfor-tutkimusyhtiön uutisanalyysin mukaan iskun tarkoituksena on luultavasti vaikeuttaa ulkomaisten avustusjärjestöjen työtä alueella.
”Iskun takana olevat taistelijat pyrkivät todennäköisesti pitämään yllä vaikutelmaa, että huolimatta armeijan toimista Dirin, Swatin, Bunerin ja Shanglan alueilla Talebania ei ole kukistettu vaan se pystyy siirtymään ja jatkamaan toimintaansa viereisillä alueilla. Iskemällä länsimaisiin kansalaisjärjestöihin taistelijat haluavat varmistaa, että länsimaat pitävät aluetta edelleen turvattomana. Se puolestaan vaikeuttaa tekemästä sitä kehitystyötä, jota armeijan saavutusten lujittaminen vaatisi.”
Stratfor arvioi, että vastaavanlaisia iskuja tultaneen näkemään alueella tulevaisuudessa lisää erinäisten Taleban-ryhmittymien pyrkiessä vakiinnuttamaan asemaansa alueella uudelleen.
Suomen World Vision
Suomen World Vision toimii kehitysmaiden yhteisöjen pitkäjänteisenä kumppanina parantaakseen lasten elinoloja ja oikeuksia.Vuonna 1983 perustettu järjestö tekee kehitysyhteistyötä seitsemässä maassa: Intiassa, Keniassa, Kolumbiassa, Perussa, Somaliassa, Sri Lankassa ja
Ugandassa.Suomen World Visionin toiminta pohjautuu kristillisille arvoille. Järjestö toimii apua tarvitsevien hyväksi uskontoon, etniseen taustaan tai sukupuoleen katsomatta. Suomen World Vision ei kysy avunsaajilta tai -antajilta heidän vakaumustaan, eikä työskentele sen muuttamiseksi.Suomen World Vision kuuluu kansainväliseen World Vision -verkostoon. World Vision on maailman suurin kummilapsijärjestö, jonka avun piirissä on kaikkiaan 100 miljoonaa ihmistä.Vuonna 1950 perustettu World Vision toimii lähes 100 maassa 40 000 työntekijän voimin.Suomen World Visionin verkkosivut.