Yo, si puedo -lukutaitokurssin käyneitä argentiinalaisia todistuksenjakotilaisuudessa. Kurssit toteutetaan yhteistyössä Kuuban kanssa. Kuva: Yo, si puedo -lukutaitokurssin käyneitä argentiinalaisia todistuksenjakotilaisuudessa. Kurssit toteutetaan yhteistyössä Kuuban kanssa.

Koko Argentiina osaa pian lukea

Tavoitteena on, että vuonna 2015 maassa ei ole enää lukutaidottomia.

Teksti: Marcela Valente

IPS — Lukutaidottomuus on Argentiinassa saatu painettua 1,9 prosenttiin väestöstä. Tavoitteena on poistaa se kokonaan neljän vuoden kuluessa.
Valtion ja vapaaehtoisen kampanjoinnin tulokset näkyvät, sillä vielä kymmenen vuotta sitten yli 15-vuotiaita lukutaidottomia oli 2,6 prosenttia. Samaan aikaan väestö on kasvanut 36 miljoonasta yli 40 miljoonaan.
Lisäksi naisten lukutaidottomuus on nyt samalla tasolla kuin miesten. Aiemmin osuus oli naisilla korkeampi, opetusministeriön lukutaitokampanjan vetäjä Delia Méndez kertoo.
Muista Latinalaisen Amerikan maista lukutaidottomuuden ovat painaneen alle viiteen prosenttiin Chile, Costa Rica, Kuuba ja Venezuela. Maanosassa on yli 15-vuotiaita lukutaidottomia keskimäärin yhdeksän prosenttia.
Naisten osuus lukutaidottomista hipoo 80:tä prosenttia Boliviassa, Guatemalassa, Meksikossa ja Paraguayssa.
Argentiina aloitti lukutaitokampanjan vuonna 2004 perustamalla vapaaehtoisten pyörittämiä keskuksia soppakeittiöihin, kouluihin, kirkkoihin, ammattiliittoihin ja kirjastoihin.
Méndezin mukaan seuraava haaste on saada lukemaan oppineet ihmiset jatkamaan opintojaan peruskoulussa.