Andy Hall (oik.) kertoi thaimaalaisten heikoista työoikeuksista vuonna 2013 Maailma kylässä -festivaalilla SASKin Aleksi Vienosen haastattelussa. Thaimaa ei ole esimerkiksi ratifioinut ILOn kansainvälistä sopimusta työntekijöiden järjestäytymisoikeudesta. Kuva: Andy Hall (oik.) kertoi thaimaalaisten heikoista työoikeuksista vuonna 2013 Maailma kylässä -festivaalilla SASKin Aleksi Vienosen haastattelussa. Thaimaa ei ole esimerkiksi ratifioinut ILOn kansainvälistä sopimusta työntekijöiden järjestäytymisoikeudesta.

Järjestöt vaativat oikeustoimien lopettamista Andy Hallia vastaan

Yli sata järjestöä, muun muassa Human Right Watch ja ammattiliittojen maailmanjärjestöt, aloitti kampanjoinnin tutkija ja aktivisti Andy Halliin vapauttamiseksi syytteistä Thaimaassa. Syytteet liittyvät Hallin Finnwatchille tekemään raporttiin Natural Fruit -tehtaan työoloista.

Teksti: Sanna Jäppinen Kuva: Inka Soveri

Vuosia Thaimaassa ja Myanmarissa asunut ihmisoikeusaktivisti ja tutkija Andy Hall haastatteli vuonna 2012 thaimaalaisen Natural Fruit -tehtaan työntekijöitä ja selvitti heidän työolojaan. Tulokset julkaistiin tammikuussa 2013 Finnwatchin ”Halvalla on hintansa” -raportissa, jossa tarkasteltiin suomalaisten kauppaketjujen omien tuotteiden eettisyyttä. Natural Fruitin ananasmehutiivistettä on käyttänyt Vip-Juicemaker, jonka valmistamia mehuja on myyty Pirkka-, Eldorado- ja Rainbow-tuotemerkeillä.Työolot ja työtekijöiden oikeudet – erityisesti siirtotyöläisten kohdalla – paljastuivat kehnoiksi, ja Andy Hall joutui Thaimaassa rankkaan pyöritykseen. Thaimaan ananasteollisuuden etujärjestö Thai Pineapple Industry Association TPIA nosti häntä vastaan useita siviili- ja rikosoikeuskanteita, joista voi pahimmillaan seurata seitsemän vuoden vankeusrangaistus ja 10 miljoonan dollarin korvaukset.Oikeudenkäynti on alkamassa syyskuussa, ja sadat järjestöt käynnistivät perjantaina 8. elokuuta kampanjan, jossa TPIA:ta vaaditaan luopumaan syytteistä.Kaikille TPIA:n jäsenyrityksille lähetetyn kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa Finnwatch, Human Rights Watch sekä ammattiliittojen maailmanjärjestöt UNI Global, IUF, ITF ja IndustriALL.Allekirjoittaneet pitävät Andy Hallia vastaan nostettuja oikeustoimia yrityksenä hiljentää siirtotyöntekijöiden puolesta toimivia tutkijoita ja järjestöjä, ja vaativat TPIA:n jäsenyrityksiltä toimenpiteitä häirinnän lopettamiseksi, Finnwatchin verkkosivuilla kerrotaan.Finnwatch: Kansainväliset järjestöt vaativat Finnwatchin tutkijan syytteistä luopumistaBusiness & Human Rights Resource Centre: Appeal to Thai Pineapple Industry Association: Urge Natural Fruit to drop cases against Andy HallKepa.fi: Maailma kylässä: Mitä kuuluu, Andy Hall?Kepa.fi: Finnwatch: Andy Hallin oikeudenkäynti osa Thaimaan ihmisoikeusongelmaa