Kuvassa näkyy dokumentti ja kynä.
Kuva: Adobe Firefly -tekoälyohjelma

Järjestöt, muistakaa ilmoittautua avoimuusrekisteriin – aloita valmistelut viimeistään nyt

Jokaisen vaikuttamistyötä tekevän järjestön tulee ilmoittautua avoimuusrekisteriin viimeistään 31.3. Valmistelut kannattaa aloittaa nyt.

Teksti: Mika Niskanen

Vaikuttamistyötä tekevien järjestöjen on ilmoittauduttava avoimuusrekisteriin viimeistään maaliskuun lopussa. Rekisteriin tulee ilmoittautua, jos järjestö on säännöllisesti yhteydessä eduskuntaan tai ministeriöihin vaikuttaakseen jonkin asian valmisteluun tai päätöksentekoon.

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV on koonnut hyviä ohjeita ja resursseja avoimuusrekisteriin ilmoittautumisesta. Ohessa kolme linkkiä ohjeiden ääreen.

VTV:n muistilista

VTV:n ohjesivulta löytyvät tärkeimmät muistutukset avoimuusrekisteristä. Kuten se, että organisaation on päätettävä, ketkä käyttävät rekisteriä (jos henkilölle haetaan tätä varten valtuutus Digi- ja väestötietovirastolta, valtuuksien rekisteröimiseen kannattaa varata ainakin viikko aikaa). Tästä kattavasta muistilistasta löydät linkit myös muihin tärkeisiin lähteisiin. Mitään muita tietolähteitä et siis välttämättä tarvitse.

VTV:n ohjesivusto

VTV:n ohjesivustolta löytyy tietoa moniin kysymyksiin avoimuusrekisteriä koskien. Sivustolta löytyy tietoa esimerkiksi siitä, millaisesta toiminnasta ei tule ilmoittaa avoimuusrekisteriin. Samalta sivustolta löytyy myös usein kysyttyjä kysymyksiä avoimuusrekisteristä. Vastauksia löytyy esimerkiksi kysymykseen siitä, milloin vaikuttamistoiminnasta ei tarvitse ilmoittaa avoimuusrekisteriin.

Materiaalit VTV:n tilaisuudesta yhdistyksille ja liitoille

VTV toteutti 8. helmikuuta tilaisuuden avoimuusrekisteristä yhdistyksille ja liitoille. Tämän tilaisuuden materiaalit löytyvät VTV:n verkkosivuilta. Materiaaleista selviää esimerkiksi jonkin verran kohdennettua tietoa yhdistyksille (s. 7) ja miltä toimintailmoitus näyttää (s. 25). Materiaaleista löytyy tietoa myös siitä, mitä toimintailmoitus pitää sisällään (s. 20–25).