Järjestöt: Meksikossa menehtyneen aktiivin kuolema selvitettävä

Suomalaisjärjestöt vetoavat Suomen ja Meksikon viranomaisiin, jotta keskiviikon vastaisena yönä menehtyneen ihmisoikeusaktiivi Jyri Jaakkolan surma selvitettäisiin ja ihmisoikeuspuolustajien työ jatkossa turvattaisiin.

Teksti: Sanna Jäppinen

LASSI PALMUJOKI
Jyri Jaakkolan ja muiden Oaxacassa kuolleiden aktiivien muistoa kunnioitettiin Meksikon suurlähetystön edessä Helsingissä 29.4.

”Vetoan teihin, että tuomitsette tämän väkivallan voimakkaasti ja näkyvästi. Tämä aivan poikkeuksellinen Suomen kansalaiseen kohdistunut poliittinen murha vaatii valtiolta määrätietoisen reaktion, johon kuuluu myös avun tarjoaminen Meksikon viranomaisille syyllisten saamiseksi oikeuden eteen”, kuuluu Demokratiafoorumi Vasudhaiva Kutumbakamin puheenjohtajan Marko Ulvilan vetoomus Suomen presidentille ja ulkoministerille.
Poliittisella murhalla Ulvila viittaa Uusi Tuuli ry:n ihmisoikeusaktiivi Jyri Jaakkolan surmaan 28. huhtikuuta Meksikon Oaxacassa. Jaakkola joutui keskiviikon vastaisena yönä puolisotilaallisen joukon hyökkäyksen kohteeksi, ja välikohtauksessa kuoli myös toinen aktiivi. Useita kymmeniä loukkaantui ja monia aktiiveja on kateissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty tiedotteessaan.
Taustalla alkuperäisväestön autonomiapyrkimykset
Amnestyn mukaan viranomaisten on kannettava vastuu Oaxacan osavaltion kiihtyvästä väkivallan kierteestä – paikallisviranomaiset ovat vuosien ajan olleet haluttomia tutkimaan vakavia ihmisoikeusrikkomuksia.
”On huolestuttavaa, että nyt myös ulkopuoliset ihmisoikeustarkkailijat, jotka ovat Oaxacassa turvaamassa paikallisten aktivistien työtä, ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi”, Amnestyn maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen toteaa.
”Aseellinen hyökkäys oli seurausta Oaxacan osavaltiossa pitkään jatkuneesta institutionaalisesta väkivallasta ja puolisotilaallisten ryhmien nauttimasta koskemattomuudesta. Alkuperäiskansojen rauhanomaista, omien yhteisöjensä autonomian vahvistamista vastaan hyökätään käsittämättömän järeillä aseilla”, arvioi pitkän linjan Meksiko-asiantuntija Outi Hakkarainen.

”Autonomiaprosessin taustalla ovat Meksikon liittovaltion toistuvat tyhjät lupaukset parantaa maan alkuperäiskansojen laillista ja taloudellista asemaa. Tämä väkivalta ei liity huumesotaan, vaan se on alkuperäiskansojen laillisten oikeuksien brutaalia alistamista. On erittäin huolestuttavaa, että väkivaltaa on nyt käytetty näin suoraan ulkomaalaisia vastaan. Ulkomaalaiset ovat läsnäolollaan tuoneet turvaa paikallisille aktiiveille ja intiaaniyhteisöille kaiken kaikkiaan”, Hakkarainen muistuttaa.
Järjestöt kokoontuivat torstaina 29.4. Meksikon Suomen-suurlähetystön eteen mielenilmaukseen kaikkien Oaxacassa kuolleiden aktivistien muistolle ja Oaxacassa toimivien ihmisoikeuspuolustajien työn tukemiseksi.
Kansalaisjärjestöjen tekemästä työstä ja paikallisväestön asemasta Oaxacassa voi kuulla lisää tiistaina 4. toukokuuta Uudella ylioppilastalolla klo 17, kun mixteco-intiaani Veronica Morales kertoo, millaisia haasteita on kylällä, josta suurin osa aikuisväestöstä on lähtenyt siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin.
Lisää tietoa aiheesta

Jyri Jaakkolan blogi ”Toisenlainen Meksiko”
Kumppani: Lattarit, kahvi, valtamerilaiva. Suomalaiset aktivistit purjehtivat Meksikoon tapaamaan kapinallisia. Facebook: Jyri Jaakkolan ja Oaxacan muistolleElävä arkisto: Jyri Jaakkola Estelle-laivalla 2002