Karoliina Knuuti

Fingon viestinnän asiantuntija Karoliina Knuuti ehdolla Suuren Journalistipalkinnon saajaksi

Vuoden alussa Fingon viestinnässä Maailman Kuvalehden toimitussihteerinä ja viestinnän asiantuntijana aloittanut Karoliina Knuuti työryhmineen on ehdolla Suuren Journalistipalkinnon saajaksi Vuoden journalistinen teko -kategoriassa. Ehdokkaita on kolme.

Ehdokkuus liittyy Vastalääke.fi-sivustoon, jossa julkaistaan tutkimuksiin perustuvia helppotajuisia artikkeleita terveydestä ja selvitetään erilaisten terveysväittämien todenperäisyyttä potilastyössä saadun asiantuntemuksen ja ajankohtaisen tutkimustiedon valossa.

− Ehdokkuus näin merkittävässä kilpailussa on ihan mieletön kunnia. Minulle se kertoo kahdesta asiasta. Siitä, kuinka tärkeää on nykypäivänä puolustaa tutkittua tietoa, ja toisaalta siitä, kuinka hienoa journalismia voidaan saada aikaan moniammatillisella yhteistyöllä. Toivottavasti tämä huomionosoitus rohkaisee muidenkin alojen asiantuntijoita lähestymään toimittajia avoimin mielin, Karoliina Knuuti kertoo.

Karoliina työskenteli aiemmin Kansanvalistusseurassa (KVS), joka tuki Vastalääke.fi-palvelun syntyä Opetus- ja kulttuuriministeriön ja KVS:n rahoittamassa hankkeessa vuosina 2018−2019. Hankkeen yhteydessä syntyi myös Turun lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden perustama yhdistys, Vastalääke ry, jonka tavoitteena on lääke- ja terveystieteen popularisointi. 

Karoliina järjesti yhdessä kollegojensa Anne Tastulan ja Terhi Kouvon kanssa tuoreen yhdistyksen jäsenille koulutusta tieteen yleistajuistamisesta, kirjoittamisesta, puheviestinnästä ja dialogista, perusti yhdistykselle verkkosivut ja toimi verkkosivuston julkaisijana ja editorina hankkeen ajan yhdessä kollegojensa kanssa. Yhteistyössä mukana oli myös Lääkärin sosiaalinen vastuu -järjestö.

− Olen suunnattoman ylpeä Karoliinasta ja Vastalääke.fi-työryhmän ansiokkaasta työstä monesti vaikeaselkoisen lääketieteellisen tiedon viestimisessä ymmärrettävästi. Fingon näkökulmasta olen erityisen onnellinen siitä, että meillä on tiimissämme tunnustettua kovan luokan journalistista osaamista. Valtavan tiedonmäärän puristuksessa tarvitaan yhä enemmän kykyä erottaa faktat fiktiosta, olennainen epäolennaisesta ja taitoa kertoa asioista koskettavasti ja selkeästi, Fingon viestintäjohtaja Salla Peltonen sanoo.   

Suuri Journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Vuoden journalistisen teon lisäksi kilpailussa palkitaan Vuoden juttu, Vuoden journalistinen pomo ja Vuoden journalisti. Palkintojen voittajat päätetään keskiviikkona 11.3.2020 ja julkistetaan suorassa tv-lähetyksessä MTV3-kanavalla klo 20 alkaen.