Etelä-Korea nostaa kehitysapua 42 prosentilla

Entinen vastaanottaja pyrkii oikeaksi avunantajaksi – päästäkseen toden teolla teollisuusmaiden kerhoon.

Teksti: Esa Salminen

Etelä-Korea liittyi Kansainväliseen talous- ja kehitysjärjestö OECD:hen vuonna 1997, ja kuuluu OECD:n 25 komiteasta kaikkiin paitsi kehitysapukomitea DAC:hen. Nostaakseen poliittista painoarvoaan entinen avun vastaanottaja pyrkii myös DAC:n jäseneksi kasvattamalla kehitysapuaan.

Asiasta kirjoitti korealainen sanomalehti JoongAng Daily.

Lehden mukaan korealaiset viranomaiset ilmoittivat 16. marraskuuta, että Etelä-Korean kehitysapu nousee ensi vuonna 42 prosenttia osana ”Globaali Korea” -ohjelmaa. Niin sanotun varsinaisen kehitysavun osuus noususta on noin puolet.

Etelä-Korean tarkoitus on nostaa apunsa 0,25 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2015 mennessä. Jyrkälle nousulle on tarvetta, sillä maan viime vuoden maksatukset vastaavat 0,09 prosenttia. Rahassa Etelä-Korean apu oli noin 540 miljoonaa euroa. Avun prosenttiosuus Etelä-Korealla on ollut OECD:n pienin.

OECD:n kolmestakymmenestä jäsenestä vain Etelä-Korea, Islanti, Meksiko, Puola, Slovakia, Tshekki, Turkki ja Unkari eivät toistaiseksi ole kehitysapukomitean jäseniä. Komitea päättää Etelä-Korean jäsenyydestä 25. marraskuuta.

Lisää tietoa aiheesta
DAC:n verkkosivutJoongAng Daily: From aid recipient to donor, Korea turning over new leaf
Kepan uutinen: ”Varsinainen” ja ”virallinen” kehitysyhteistyö