Etelä-Afrikka hyväksyttiin nousevaksi talousmahdiksi - ehkä poliittisin perustein. Kuva: Etelä-Afrikka hyväksyttiin nousevaksi talousmahdiksi - ehkä poliittisin perustein.

Etelä-Afrikka pääsi isompiensa joukkoon

Etelä-Afrikka on hyväksytty maailman nousevien talousmahtien eli Bric-maiden joukkoon.

Teksti: Kim Cloete Kuva: Esa Salminen

IPS — Kiinan viime vuoden lopulla Etelä-Afrikalle esittämä kutsu Bric-maiden joukkoon huipensi pitkään jatkuneen lobbauksen. Bric-maihin kuluvat ennestään Brasilia, Kiina, Intia ja Venäjä.
Maasta löytyy kuitenkin myös epäilijöitä.
”Etelä-Afrikka joutuu aina soittamaan toista viulua Bric-maiden rinnalla”, kansainvälisten suhteiden tutkija Mzubisi Qobo epäilee.
Hänen mukaansa Etelä-Afrikka on muihin verrattuna kääpiö niin asukasluvulla kuin kansantuotteellakin mitattuna.
Lisäksi sen talouskasvu taapertaa 3 prosentissa, kun Kiinan on 10, Intian 8, Brasilian 7 prosenttia. Venäjän talous kasvoi viime vuoden kolmannella neljänneksellä 2,7 prosenttia.
Erään arvion mukaan Bric-joukkoon istuisivat Etelä-Afrikkaa paremmin esimerkiksi Indonesia, Turkki, Meksiko, Etelä-Korea ja Nigeria.
Qobo uskoo, että Etelä-Afrikka valittiinkin pikemminkin poliittisin kuin taloudellisin perustein, sillä se on ollut aktiivinen Afrikan konfliktien selvittelyssä.
Qobon mielestä Briciä luontevampi kotipesä Etelä-Afrikalle on Ibsa-kolmikko, jonka se muodostaa Brasilian ja Intian kanssa.
”Ibsa-mailla on yhteinen arvopohja, ja ne ovat tehneet hyvää yhteistyötä kansainvälisissä neuvotteluissa”, hän sanoo.