Costa Rica ja Malediivit pyrkivät hiilineutraaleiksi

YK julkaisi köyhien maiden tähän mennessä antamat lupaukset ilmastotalkoisiin osallistumisesta.

Teksti: Esa Salminen

Lukuisat kehitysmaat ovat ilmastoneuvottelujen kuluessa tehneet omia lupauksiaan osallistumisesta ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.
YK:n ilmastosopimuselin UNFCCC on nyt kerännyt kaikki vuoteen 2020 tähtäävät lupaukset yksiin kansiin. Ne vaihtelevat Kiinan ja Intian melko ylimalkaisista prosenttiarvioista hyvinkin yksityiskohtaisiin lupauksiin. Etiopia esimerkiksi luettelee dokumentissa hankekohtaisesti jokaisen energiansäästöön ja uusiutuvaan energiaan tähtäävän hankkeensa.
Kunnianhimoisemmasta päästä ovat Costa Rican ja Malediivien lupaukset: ne pyrkivät täysin hiilineutraaleiksi vuoteen 2020 mennessä. Papua Uusi-Guinea pyrkii 50 prosentin hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä ja täysin neutraaliksi ennen vuotta 2050.
Kehitysmaiden lupaukset eivät ole laillisesti sitovia, mikä on yksi kiistellyistä asioista kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Usean köyhän maan lupauksissa viitataan siihen, että ne pystyvät toteuttamaan aikeensa, jos kansainvälinen yhteisö tukee niitä rahallisesti ja teknologian siirrolla.

UNFCCC: Compilation of information on nationally appropriate mitigation actions to be implemented by Parties not included in Annex I to the Convention (pdf)
Kepa.fi: Kehitysmaat ilmastotalkoissa: Intia
Kepa.fi: Kehitysmaat ilmastotalkoissa: Kiina