Kehitysvarojen sitominen puolustustoimiin esimerkiksi Afganistanissa vaarantaa koko puolueettomuuden idean Kuva: Kehitysvarojen sitominen puolustustoimiin esimerkiksi Afganistanissa vaarantaa koko puolueettomuuden idean

Britannia suuntaa apurahoja konfliktialueille – turvallisuuden nimissä

Osana säästöjä Britannia siirtää apuaan yhä enemmän konfliktien ehkäisyyn. Tavoite 0,7 prosentin bktl-tasosta pysyy, mutta järjestöt pelkäävät, että uusi linja vaarantaa kehitysväen puolueettomuuden ja turvallisuuden.

Teksti: Eeva Eronen Kuva: Oleg Zabielin

Britannia aikoo tuplata konfliktialueille, esimerkiksi Jemeniin, Pakistaniin, Somaliaan ja Afganistaniin – suunnattavat kehitysrahat seuraavien neljän vuoden aikana. Käytännössä konfliktimaiden budjetti kasvaa kahdesta miljoonasta punnasta (2,2 miljoona euroa) neljään miljoonaan.
Suunnitelma on osa Britteissä käynnissä olevia mittavia säästösuunnitelmia. Leikkuri heiluu raskaasti lapsilisiä myöten, mutta koalitiohallitus on päättänyt pitää kehitysbudjetin ennallaan. 0,7 prosentin aputavoite bruttokansantulosta aiotaan saavuttaa ennen vuotta 2013.
Leikkausten sijaan hallitus suuntaa kehitysrahat uudelleen, ja niitä aletaan käyttää yhä enemmän kotimaan turvallisuutta silmällä pitäen. Hyvän hallinnon ja poliisivoimien kehittämisellä tähdätään siihen, etteivät konfliktimaat lipsahda täyteen kaaokseen ja muutu terroristipesäkkeiksi, kehityksestä vastaava konservatiiviministeri Andrew Mitchell näkee.
Suunnitelmista kerrottiin tänään 19. lokakuuta, samana päivänä kun hallitus ilmoitti puolustusbudjettiin kohdistuvista leikkauksista.
Taloussanomalehti Financial Timesin mukaan kehityksestä vastaavan DfID:n budjetti on nykyään 5,3 miljardia puntaa. Neljän miljoonan potti konfliktialueille tarkoittaa, että rahaa on huomattavasti vähemmän käytettäväksi muissa maissa.
Oxfam: Työmme vaarantuu
Kehitysjärjestöjä ei kuitenkaan huoleta raha vaan turvallisuus. ”Meidän täytyy voida työskennellä täysin puolueettomina”, Britannian Oxfamin johtaja Barbara Stocking kritisoi sanomalehti The Independentille. Hän kokee, että hallituksen suunnitelma lisätä konfliktialueiden rahoitusta heikentää avustustyöntekijöiden turvallisuutta.
Hänen mukaansa avustustyöntekijöiden työ esimerkiksi Afganistanissa on muuttunut entistä vaarallisemmaksi viime aikoina. Maassa käytettäviä apurahoja on luvattu kasvattaa 40 prosenttia, mutta varojen sitominen puolustustoimiin vaarantaa koko puolueettomuuden idean, Stocking pelkää. Hän sanoo ymmärtävänsä, mitä hallitus on ajanut suunnitelmallaan takaa – sen laatijat eivät vain ole ymmärtäneet, mitä se tarkoittaa käytännön avustustyön kannalta.
Stockingin mukaan avustustyöntekijät eivät matkusta sotilassaattueiden mukana edes kaikista vaarallisimmilla alueilla pysyäkseen uskottavasti puolueettomina.
”Sitä kutsutaan hyväksynnän politiikaksi. Paikallisten pitää tahtoa, että olemme siellä – muuten emme tätä työtä voi tehdä. Meidän ei siis voida nähdä tekevän mitään armeijan kanssa”, hän sanoi The Independentin mukaan.
Afganistan on olltu Briteissä otsikoissa viimeisen viikon ajan, sillä britannialainen avustustyöntekijä Linda Norgrove siepattiin aiemmin tässä kuussa ja hän kuoli pelastusyrityksen yhteydessä viime viikolla. Stocking taas kertoi Independentille, että kolme heidän afganistanilaista työntekijäänsä tapettiin noin kuukausi sitten.

Kepan uutinen: Paul Collier: Kaikista köyhimmät tarvitsevat tekstiiliteollisuutta