Yksi kehityksen tähtioppilaista MPI-mittarilla tarkasteltuna on Nepal. Kuva: Yksi kehityksen tähtioppilaista MPI-mittarilla tarkasteltuna on Nepal.

Analyysi: Köyhyys vähenee ennätysvauhdilla

Jos nykytahti jatkuu, voi äärimmäinen köyhyys olla monissa kehitysmaissa historiaa 20 vuoden kuluessa, arvioidaan Oxfordin yliopiston tuoreessa raportissa.

Teksti: Sanna Jäppinen Kuva: Zzvet

Maailmassa on käynnissä ennennäkemätön vaihe, jonka seurauksena miljoonat ihmiset voivat nousta köyhyydestä kohti uutta ”globaalia keskiluokkaa”, todetaan Oxfordin yliopiston alaisen OPHI-tutkimuskeskuksen (Oxford Poverty and Human Development Initiative) 18. maaliskuuta julkistetussa analyysissa.OPHI pohjaa arvionsa köyhyyttä monitahoisena ilmiönä tarkastelevaan MPI-mittariin (Multidimensional Poverty Index). Köyhyyttä arvioidaan paitsi elinolosuhteiden, kuten sähkön, veden ja sanitaation suhteen, myös terveyttä ja koulutusta kuvaavien mittarien avulla. MPI:n kehittivät vuonna 2010 OPHI ja YK:n kehitysohjelma UNDP, joka käyttää mittaria myös omassa vuotuisessa Inhimillisen kehityksen raportissaan inhimillisen kehityksen indeksin rinnalla.Suurimpia edistysaskeleita on OPHI:n mukaan otettu Ruandassa, Nepalissa ja Bangladeshissa, joissa äärimmäinen köyhyys voitaisiin selättää jo lähivuosikymmeninä, jos nykytahti säilyy. Hyviä tuloksia köyhyyden vähentämisessä on saatu myös esimerkiksi Boliviassa, Ghanassa, Kambodzhassa ja Tansaniassa.Nepalissa kehitys on ollut vauhdikasta sekä ihmisten tulotason kasvun osalta että elinolojen, terveyden, koulutuksen ja ravitsemuksen suhteen. Bangladeshissa, Boliviassa ja Ghanassa on edistystä puolestaan saavutettu selkeästi enemmän MPI-mittarin kuvaamilla osa-alueilla kuin tulotason nousussa.Mittarista uutta potkua avunantajille?OPHI:n tutkijat toivovat, että köyhyyttä monella tasolla mittaava indeksi rohkaisee kansainvälisiä avunantajia auttamaan köyhimpiä, sillä sen avulla kehitysavulla saavutettuja tuloksia voidaan mitata entistä paremmin. Pelkkä tulotasoon tuijottaminen kertoo vain pienen osan köyhimpien ihmisten todellisuudesta.”Kuten köyhät ihmiset ympäri maailmaa tietävät, on köyhyydessä kyse paljon muustakin kuin vain rahasta. Köyhyys tarkoittaa sairauksia, epävarmuutta ruuasta ja työttömyyttä. Se voi myös merkitä väkivaltaa ja nöyryytyksiä, kehnoa terveydenhuoltoa, ilman sähköä elämistä tai asunnottomuutta”, toteaa OPHIn johtaja Sabina Alkire brittilehti Guardianin artikkelissa.Raportin mukaan maailmassa on tällä hetkellä 1,6 miljardia ”MPI-köyhää”. Yli puolet köyhimmästä miljardista ihmisestä asuu Etelä-Aasiassa, eritoten Intiassa. Kolmannes kaikkein köyhimmistä on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja lähes kymmenen prosenttia kehittyneissä keskituloisissa maissa.Guardian: World poverty is shrinking rapidly, new index revealsGlobal MPI 2013: Key findingsKepa.fi: Inhimillisen kehityksen raportti: Etelä nousee