Alkuperäiskansat yhä ahtaalla

Maapallon asukkaista noin 5 prosenttia kuuluu alkuperäiskansoihin, mutta äärimmäisessä köyhyydessä elävistä heitä on 15 prosenttia, YK:n tuore raportti paljastaa.

Teksti: Haider Rizvi

IPS — Alkuperäiskansat elävät muita useammin äärimmäisessä köyhyydessä. Maapallon asukkaista noin 5 prosenttia kuuluu alkuperäiskansoihin, mutta äärimmäisessä köyhyydessä elävistä heitä on 15 prosenttia, YK:n tuore raportti paljastaa.
Maailman alkuperäiskansojen tila -raportti on tähän asti kattavin selvitys aiheesta.
Köyhyyden taustalla on usein se, että alkuperäisasukkaat ovat menettäneet maansa yksityisille yrityksille, joiden toimintaa viranomaiset tukevat, raportin laatijoihin kuuluva Myrna Cunningham sanoo.
Maakaappaukset eivät raportin mukaan rajoitu kehitysmaihin. Niitä tapahtuu myös ihmisoikeuksien ja demokratian puolustajiksi julistautuvissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.
Huolta herättävät myös alkuperäisasukkaiden teloitukset ilman oikeudenkäyntiä. Niitä on tapahtunut esimerkiksi Perussa ja Kolumbiassa.
”Useissa tapauksissa valtiot ovat määritellet alkuperäiskansoja terroristeiksi”, Cunningham sanoo. Se loukkaa hänen mukaansa YK:ssa vuonna 2007 hyväksyttyä Julistusta alkuperäiskansojen oikeuksista.
Julistus perää alkuperäiskansoille oikeutta maahan ja kehottaa vaalimaan heidän kieltään ja kulttuuriaan.