Ajankohtaista kehy-keke viestinnässä ja vaikuttamisessa, vko 43

Tämä kooste on julkaistu Fingon vaikuttamisen whatsapp-ryhmässä 24.10.2023. Liity mukaan ryhmään.

Mainittujen henkilöiden yhteystiedot löytyvät täältä.

1 Poliittiset prosessit

Hamas-Israel-konflikti: Yhdessä tehtävään ulostuloon konfliktiin liittyen on nyt ilmoittautunut useampia jäseniä, ja ulostulo tehdään lähtökohtaisesti tällä viikolla. Kärki tulee lähtökohtaisesti olemaan, että humanitaarisen avun tarve kasvaa – samalla kun tarpeet ovat jo valmiiksi olleet suuria maailmassa.

Yhteyshenkilöt: Ilmari Nalbantoglu, Eppu Mikkonen ja Johannes Hautaviita

💶 Verot ovat kuuma peruna juuri nyt YK:ssa ja laajemmin kansainvälisessä yhteisössä. Kyseessä on mitä suuremmissa määrin kehityskysymys: jos verotulot karkaavat köyhistä valtioista, niillä ei ole varaa rahoittaa yhteiskunnan peruspalveluita ja -infrastruktuuria, ja ne ovat entistä riippuvaisempia ulkoisesta tuesta ja velasta. Fingon Outi Hakkarainen ja Felmin Niko Humalisto avasivat eilisessä Hesarin vieraskynässä, miksi ja miten matalan tulotason maiden pitäisi päästä mukaan päättämään kansainvälisistä verosäännöistä.

Yhteyshenkilö: Outi Hakkarainen

2 Tapahtuu järjestökentässä

🎈Mikä paisuttaa kehitysmäärärahoja? Euroopan kehitysjärjestöjen kattojärjestöt ovat tänäkin vuonna kammanneet läpi maanosan kehitysyhteistyömäärärahojen käytön ja jakautumisen. Tämän vuoden AidWatch-raportti kertoo, Euroopan kehitysyhteistyömäärärahoissa on iso ero todellisten ja raportoitujen kehitysmäärärahojen välillä. Syynä paisumiseen ovat esimerkiksi pakolaisten vastaanottokulut, velkahelpotukset ja matalan tulotason maista tulevien opiskelijoiden kulut, joita maat laskevat kehitysyhteistyömäärärahoiksi. Fingo osallistui Suomesta raportin laadintaan.

Yhteyshenkilö: Ilmari Nalbantoglu

📑Miten Kakella menee? Tähän voit vaikuttaa Fingon jäsenten työpajassa selonteosta: ensi viikolla, to 2.11. klo 13-15 pidettävässä työpajassa koostamme syötteitä ulkoministeriölle siitä, mitä kauppa- ja kehityspoliittiseen selontekoon, eli ”kakeen”, kirjataan.

Yhteyshenkilöt: Outi Hakkarainen ja Ilmari Nalbantoglu

🌍 Hyvää YK:n päivää! Ja muistathan tämän YK:n päivän seminaarin: YK-liiton järjestämässä tilaisuudessa keskustellaan tänään aiheesta ”YK, politiikka ja tulevaisuus”. Ehdit vielä mukaan, tilaisuus on Oodissa klo 14.30-17.00.

3 Lausunnot ja kuulemiset
🔢 Fingo kävi viime viikolla ti ja ke muutaman muun järjestön kanssa ulkoasianvaliokunnan ja valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston kuulemisissa liittyen ensi vuoden budjettiin. Keskeisiä viestejämme:

  • leikkaukset sopivat erittäin huonosti maailmantilanteeseen;
  • erityisesti humanitaarisen avun leikkaaminen on vaikea päätös tässä tilanteessa, eduskunnan tulisi se pyörtää;
  • UM:n pääluokasta tukea saavien järjestöjen leikkaus tulisi perua;
  • LDC-maiden kehy/bktl-osuuden seuranta tulisi palauttaa budjettikirjaan
  • lmastorahoituksen käyttäjiä ja kohdentamista tulisi budjettikirjassa selventää

Kokonaisuudessaan Fingon budjettilausunto on luettavissa täältä.

🏬 UM:n organisaatiouudistuksesta ministeriölle jätetty lausunto on sivuillamme. Kiitos vielä kaikille siihen antamistanne syöteistä.

🏞️ Tiedoksi: Suomen ilmastorahoituksen evaluaatio on valmistumassa, ja UM järjestää siihen liittyvän esittelytilaisuuden 31.10.

Hyvää viikkoa kaikille!