Naisten oikeuksien toteutuminen edistyy Kuva: Naisten oikeuksien toteutuminen edistyy

Äitiysterveys edistyy kehitysmaissa hitaasti

Äitiysterveyden edistäminen on yksi YK:n seitsemästä vuosituhattavoitteesta. Raskauden ja synnytyksen aikaisia kuolemia kehitysmaissa on jo saatu vähenemään, mutta paljon on vielä tehtävää. Äitienpäivänä voit muistaa oman äitisi lisäksi myös maailman äitejä eettisillä lahjoilla.

Teksti: Miina Poikolainen Kuva: Esa Salminen

Suomessa naisten ei tarvitse pelätä kuolevansa synnytykseen, mutta toisin on esimerkiksi Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, jossa yksi 30:sta naisesta kuolee raskauden tai synnytyksen komplikaatioihin. Koko maailmassa raskauteen liittyviin syihin kuolee vuosittain yli 350 000 naista. Kuolemista 99 prosenttia tapahtuu kehitysmaissa.
Yksi YK:n vuosituhattavoite on vähentää maailman äitiyskuolemia kolmella neljänneksellä vuodesta 1990 vuoteen 2015 mennessä. Edistystä on jo tapahtunut: vuonna 1990 Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa tapahtui 870 äitiyskuolemaa 100 000 henkeä kohti, vuonna 2008 luku oli enää 640.
Kaikkiaan äitiyskuolemat vähenivät yhteensä 34 prosenttia vuosina 1990-2008. Keskimäärin äitiyskuolleisuus on vähentynyt noin kahdella prosentilla vuosittain. Vuosituhattavoitteeseen päästään kuitenkin vain, jos kuolleisuus vähenee 5,5 prosenttia vuosittain.
Lähes kaikki äitiyskuolemat estettävissä
Suurin osa raskauden ja synnytyksen aikaisista kuolemista olisi estettävissä esimerkiksi laadukkailla hoitovälineillä ja osaavalla terveydenhoitohenkilökunnalla. Myös tiedon lisäämisellä ja perhesuunnittelulla on merkittävä rooli naisten hyvinvoinnissa. Kolme yleisintä äitiyskuolleisuuden syytä ovat verenhukka, verenpainetauti ja epäsuorat kuolemansyyt kuten malaria ja HIV/aids.
YK:n keräämät tiedot Saharan etelänpuoleisen Afrikan maista osoittavat, että köyhimpien perheiden alaikäiset naiset tulevat kolme kertaa todennäköisemmin raskaaksi ja synnyttävät kuin rikkaimpien perheiden nuoret. Maaseuduilla alaikäisten synnyttämisluvut ovat lähes kaksinkertaiset kaupungissa asuviin nuoriin verrattuna.
Suurin ero on kuitenkin koulutuksessa. Jatkokoulutetut tytöt tulevat epätodennäköisemmin raskaaksi. Syntyvyysluku kouluttamattomien tyttöjen keskuudessa on yli neljä kertaa suurempi kuin koulutettujen.
YK:n väestörahaston ja Guttmacher- instituutin uusimman arvion mukaan tarjoamalla perhesuunnittelua, lisääntymisterveyspalveluja ja ehkäisyvälineitä voitaisiin vuosittain estää 53 miljoonaa ei-toivottua raskautta, 24 miljoonaa raskaudenkeskeytystä ja 1,6 miljoonaa lapsikuolemaa. Nyt 215 miljoonaa naista on vailla perhesuunnittelupalveluja, näistä 60 prosenttia on Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta ja Intiasta.
Sinäkin voit auttaa YK:n vuosituhattavoitteeseen pääsemistä. Se onnistuu helposti eettisten lahjojen avulla, joilla ilahdutat paitsi omaa äitiäsi lisäät myös äitien hyvinvointia ympäri maailman:

Dodo: Äitienpäivälahjaksi lukutaitoa Madagaskarille (ym.)
GLM: Farmarikaveri Sambiasta
Kuurojen liitto: Lahja joka näkyy
Maailmankauppa aamutähti: eettisesti tuotettuja lahjoja
Naisten Pankki: Lahjaksi ammatti
Pakolaisapu: Ekoliesi
Pelastakaa lapset: Laulu Lapsesta -äitienpäiväkonsertti
Plan: Äidin laina
Psykologien Sosiaalinen Vastuu: Mielenterveystyötä turvattomassa ympäristössä
Pääskyt: Cuna Nazarethin päiväkoti Limassa (pdf)
Solidaarisuus: Naiselle ammatti (ym.)
UN Women: Globaalilahjat äitienpäiväksi
World Vision: Äidille puutarha (ym.)