Kepa: Hallituksen käsitys sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta rajoittuu Suomen rajojen sisäpuolelle

Suomen kehitysyhteistyöstä leikataan jo aiemmin tehtyjen jäädytysten lisäksi. Hallitus sivuuttaa maailman köyhät samalla kun puhuu oikeudenmukaisuudesta.

Teksti: Kepan tiedote

Hallitus päätti tänään kehysriihessä leikata 30 miljoonaa euroa vuonna 2015 jo kertaalleen jäädytetyistä kehitysyhteistyömäärärahoista. Viime syksynä hallitus jäädytti vuosien 2013-2014 määrärahat euromääräisesti vuoden 2012 tasolle.
”Hallituksen mukaan kehysriihen lopputulos on sosiaalisesti oikeudenmukainen. Tämä näyttää kuitenkin koskevan vain oman maamme kansalaisia”, Kepan kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo huomauttaa.
”Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kiteytti hallituksen käsityksen sanomalla, että Suomi on jatkossakin maa, joka huolehtii hyvin omasta taloudestaan ja omista kansalaisistaan. Voiko hallitus todella sulkea silmänsä maailman yhteisiltä ongelmilta?” Railo kysyy.
Pääministeri Jyrki Katainen pahoitteli tiedotustilaisuudessa, että paketissa on myös ikäviä menojen leikkauksia, jotka aina lankeavat jonkun maksettavaksi.
”Tällä kertaa osa laskusta lankeaa kaikkein köyhimpien maksettavaksi. Tällä ei ratkaista oikeaa globaalia kestävyysvajetta: ilmastokriisiä ja globaalia eriarvoisuutta”, Railo sanoo.
Hallitus uskoo kehyspäätöksellä turvaavansa tulevaisuuden talouskasvun. Kasvun toteutuminen ja nyt päätetty leikkaus kehitysyhteistyöstä yhdessä tarkoittaisivat sitä, että kehitysyhteistyövarojen BKTL-osuus voisi lähivuosina pudota jopa alle 0,5 prosenttiin.
”Tämänsuuntaisilla päätöksillä Suomella ei ole jatkossa asiaa kansainvälisistä sitoumuksistaan huolehtivien Pohjoismaiden kerhoon. Näissä maissa on päätetty tiukoista ajoista huolimatta välttää vastaavat leikkaukset”, Railo huomauttaa.
Suomen kansainvälisten sitoumusten edellyttämää 0,7 prosentin BKTL-tavoitta kohti yritetään nyt kulkea ohjaamalla päästöoikeuksien huutokauppatuloja kehitysyhteistyöhön ja ilmastorahoitukseen. Valitettavaa on, ettei näiden tulojen määrästä tai ajankohdasta ole vielä minkäänlaista varmuutta.
Lisätietoja
Mika Railo
Viestintä- ja kampanjajohtaja
040 59 03 446
mika.railo@kepa.fi
Pauliina Saares
Kehityspoliittinen asiantuntija
040 82 58 516
pauliina.saares@kepa.fi