Kongolaisessa hylätyssä kaivoksessa on sukupuolten välinen työnjako: miehet hakkaavat kivet irti seinästä ja naiset kantavat murskan säkissä ylös ja ulos monen kilometrin päähän. Kuva: Kongolaisessa hylätyssä kaivoksessa on sukupuolten välinen työnjako: miehet hakkaavat kivet irti seinästä ja naiset kantavat murskan säkissä ylös ja ulos monen kilometrin päähän.

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa.

Teksti: Jukka Aronen Kuva: Georgina Cranston

1. Naiset muuleina
Kantaisitko 6o kilon kivisäkkiä seitsemän kilometrin matkan viiden dollarin palkkiota vastaan? Nämä Kongossa asuvat naiset kantavat. Vanhasta sortumisvaarassa olevasta kultakaivoksesta kerätään viimeisetkin hiput talteen. Georgina Cranstonin hieno kuvasarja Guardianin sivuilla.

www.guardian.co.uk/global-development/interactive/2010/nov/24/congo-women-gold-mines

2. Kymmenen vaiettua uutisaihetta 2010
Taas on se aika vuodesta, kun lehdet listaavat aiheita, jotka eivät saaneet ansaitsemaansa huomiota kuluvan vuoden aikana. Foreign Policy -lehden kärkikympissä on muun muassa Afrikkalainen ydinvoimabuumi.

www.foreignpolicy.com/articles/2010/11/29/the_stories_you_missed_in_2010

3. Kiertokoulu kenialaiseen tyyliin
A24-media on uusi panafrikkalainen kuva- ja uutistoimisto, joka keskittyy videoihin. Linkin videolla esitellään vuonna 2008 aloitettu hanke, jonka avulla viedään opettajia kyliin, joissa ei muutoin voitaisi osallistua tavalliseen opetukseen. Luokassa istuminen ei näytä samalta kuin Suomessa.

a24media.com/index.php/features-blog/2169-mobile-schools

4. Köyhyys vähenee Latinalaisessa Amerikassa
The Social Panorama of Latin America 2010 -raportissa kuvaillaan, kuinka 41 miljoonaa ihmistä nousi köyhyydestä Latinalaisessa Amerikassa vuodesta 2002 lähtien. Costa Rica on hieman yllättäen poikkeus positiivisesta trendistä.

www.eclac.org/cgi-bin/getProd.asp?xml=%20/publicaciones/xml/1/41801/P41801.xml&xsl=/dds/tpl/p9f.xsl%20&base=/tpl/top-bottom.xslt

5. Maailman muuttoliikkeet huipussaan
Vuosi 2010 on ennätysvuosi, mitä tulee maailman siirtolaisten määrään. Koskaan aikaisemmin maapallolla ei ole ollut tällaista määrää ihmisiä asumassa oman kotimaansa rajojen ulkopuolella: arviolta 214 miljoonaa. World Migration Report 2010 paljastaa, ketkä ovat muuttaneet ja minne.

www.iom.int/jahia/Jahia/policy-research/migration-research/world-migrat…