Hans Rosling esittelee urheilukommentaattorin vimmalla värillisiä virtuaalipalluroita BBC:n ohjelmassa. 200 maata ja 200 vuotta neljässä minuutissa. Kuva: Hans Rosling esittelee urheilukommentaattorin vimmalla värillisiä virtuaalipalluroita BBC:n ohjelmassa. 200 maata ja 200 vuotta neljässä minuutissa.

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa.

Teksti: Jukka Aronen

1. Tilastojen riemut
Ruotsalaisen Karolinska Institutetin professori Hans Rosling on tullut tunnetuksi innostavista visuaalisista esityksistään, joissa hän kuvaa globaalin terveydentilan kehittymistä maittain. Marraskuun lopulla hän esiintyi BBC 4:n ohjelmassa ”The Joy of Stats”, ja siinä Rosling juoksuttaa neljässä minuutissa läpi 200 vuoden ajanjakson.

www.youtube.com/watch?v=jbkSRLYSojo

2. Planeetta Gulag
Kiinalainen Liu Xiaobo sai vuoden 2010 Nobelin rauhanpalkinnon. Foreign Policy -lehti listaa 15 muuta merkittävää vangittua toisinajattelijaa.

www.foreignpolicy.com/articles/2010/12/09/planet_gulag

3. Luonnonvarakirous
Jos kehitysmaa löytää öljyä, sisäiset valtataistelut ajavat maan ahdinkoon, muu vienti ja teollistuminen kärsii sekä talouskasvu näivettyy. Vai meneekö kaava sittenkään näin? kysytään Foreign Policy -lehdessä.

www.foreignpolicy.com/articles/2010/12/06/what_resource_curse

4. Pimeä rinnakkaistodellisuus
Uusi tutkimus väittää, että kaikki kauppaa, sijoituksia, säästöjä ja tuotantoa koskevat taloudelliset mittarimme ja havaintomme ovat väärässä. Monikansalliset yritykset ja pankit pyörittävät rinnakkaistaloutta veroparatiisien kautta, ja se hävittää kykymme pitää kirjaa ja viime kädessä ymmärtää maailmaa.

www.eurodad.org/whatsnew/articles.aspx?id=4323

5. Latinobarometri
Latinalaisen Amerikan jättigallup täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Tuoreimmassa raportissa todetaan alueen kansalaisten tukevan demokratiaa enemmän kuin koskaan. Suurimmaksi ongelmaksi koetaan rikollisuus: 90 prosenttia latinalaisamerikkalaisista uskoo, että voi joutua väkivaltarikoksen kohteeksi.

www.latinobarometro.org