Moderni orjuus keskittyy Latinalaiseen Amerikkaan ja eteläiseen Aasiaan Kuva: Moderni orjuus keskittyy Latinalaiseen Amerikkaan ja eteläiseen Aasiaan

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa.

Teksti: Jukka Aronen

1. Orjatyövoima visualisoituna
Kansainvälinen orjuudenvastainen järjestö on pystyttänyt hienon interaktiivisen palvelun, jonka kautta voi tarkastella nykyajan orjatyövoimaa eri maissa ja tuoteryhmittäin. Sivuston mukaan pakotetulla tai lapsityövoimalla valmistetaan 122 tuotetyyppiä 58 maassa.

www.productsofslavery.org

2. Maailman tehokkain nälänvähennysohjelma?
Brasilian Fome Zero -ohjelman tavoitteena on poistaa nälkä koko maasta vuoteen 2015 mennessä. Keinona käytetään muun muassa ilmaista tai tuettua ruokailua kouluissa ja työpaikoilla. Deutsche Wellen videoraportti kertoo, miten ohjelmalla menee Bello Horizonten kaupungissa.

www.globaldashboard.org/2011/01/25/is-this-the-worlds-most-successful-hunger-eradication-program

3. Köyhyydestä kirjoittaminen ennätyksellisen suosittua
Tällaistakin tutkimusta joku tekee. Maailmanpankin Martin Ravallion tutki Google Books -palvelun 5,2 miljoonasta kirjasta sanan ”poverty” esiintymistä suhteessa kaikkiin sanoihin. Tulos oli, että 2000-luvulla köyhyys on suositumpi termi kuin koskaan aikaisemmin historiassa. Vain Ranskan vallankumouksen vuosina oltiin samalla aallonharjalla.

www.oxfamblogs.org/fp2p/?p=4352

4. Ruuan ja maanviljelyn tulevaisuus
Brittihallituksen rahoittama tuore raportti maailman ruuantuotannon tulevaisuudesta varoittaa yhdeksän miljardin ihmisen ruokkimisen vaikeudesta ja alati heiluvien maailmanmarkkinahintojen vahingollisesta vaikutuksesta.

www.bis.gov.uk/assets/bispartners/foresight/docs/food-and-farming/11-546-future-of-food-and-farming-report.pdf

5. Maailman kahdeksas ihme
Huumorilehti The Onion kertoo, että maailman kahdeksanneksi ihmeeksi on valittu köyhien ja rikkaiden välinen elintasokuilu. ”Kuilua on pidetty huolella yllä aikojen saatossa, ja sukupolvi toisensa jälkeen on saanut hämmästellä tätä jättimäistä muinaisjäännettä. Alkuperäiset seitsemän ihmettäkin kalpenevat sen rinnalla.”

www.theonion.com/articles/gap-between-rich-and-poor-named-8th-wonder-of-the,18914