Senegalilainen Lamine (12) nukkuu koraanikoulun tiloissa ja yhdysvaltalainen Jamie (9) kodissaan New Yorkin 5. avenuella. Kuva: Senegalilainen Lamine (12) nukkuu koraanikoulun tiloissa ja yhdysvaltalainen Jamie (9) kodissaan New Yorkin 5. avenuella.

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa.

Teksti: Jukka Aronen Kuva: James Mollison

1. Missä lapset nukkuvat?
Valokuvaaja James Mollison on julkaissut kirjan, jonka kautta käy ilmi, miten lapset nukkuvat eri maailman kolkissa. Kuvat tiivistävät erinomaisella tavalla kulttuurien ja hyvinvoinnin erot.

www.amusingplanet.com/2011/03/where-children-sleep.html

2. Paremman elämän indeksi
Kuinka hyvä elämä määritellään? Palkkapussilla, hyvillä kouluilla vai turvallisilla kaduilla? OECD:n uudella interaktiivisella palvelulla voit itse tarkastella, miten maailman maat sijoittuvat haluamillasi kriteereillä.

www.oecdbetterlifeindex.org

3. I’m a Climate Scientist
Ilmastonmuutosta työkseen tutkivat tieteilijät kypsyivät siihen, että heitä ei kuunnella riittävästi ja pyöräyttivät humoristisen musiikkivideon, joka antaa kyytiä poliitikoille rap-musiikin tahdissa.

www.youtube.com/watch?v=LiYZxOlCN10

4. Kakka ja polkupyörä
Suurkaupunkien slummeissa ulosteet menevät usein monttuun, josta ei johda viemäriputkea mihinkään. Kakkaa on ollut vaikea saada ylös kuopasta, mutta MIT:n yliopiston propellihatut ovat keksineet yhden mahdollisen ratkaisun.

vimeo.com/20800577

5. Kuokkavieraita Shellillä
Maan ystävät soluttautuivat öljyjätti Shellin yhtiökokoukseen jakamaan vuosikertomuksen ylimääräisen liitteen, jossa tuodaan ilmi yhtiön toimintaan liittyviä ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksiä viidellä mantereella. Taattua The Yes Men -tyyliä. Ks. myös video.

www.foe.org/shell-erratum-annual-report