Vähähiilinen keittokirja innoittaa tekemään vaikkapa kroatialaista kurpitsakeittoa. Kuva: Vähähiilinen keittokirja innoittaa tekemään vaikkapa kroatialaista kurpitsakeittoa.

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Nyt vuorossa muun muassa 10:10-ilmastokampanja ja asianajotoimisto helvetistä.

Teksti: Jukka Aronen Kuva: Nektarina Non Profit

1. 10:10-ilmastokampanja
Kampanjan idea on yksinkertainen: kaikki osallistujat sitoutuvat pienentämään hiilijalanjälkeään kymmenellä prosentilla vuodessa. Sivustolla on muun muassa kampanjaväen kokoama ilmainen keittokirja, jossa on matalahiilireseptejä ympäri maailmaa. Sivuista on myös suomenkielinen versio.

www.1010global.org

2. Asianajotoimisto helvetistä
Oxfamin Grow-kampanjan tuottamassa viihteellisessä videossa otetaan viljelymaata maailman köyhiltä alueilta ostavan firman näkökulma. Taattua brittilaatua.

www.oxfam.org/en/video/2011/glen-gary-ross-film-about-land-grabs

3. Apua vedenkantoon
Helpottaako tämä yksinkertainen keksintö Intian naisten elämää? Se selviää ensi vuonna, kun härvelin tuotanto alkaa.

www.guardian.co.uk/world/2011/sep/02/india-women-burden-water-carrying

4. Ilmaston sorkkiminen
Brittiläinen journalisti-aktivisti George Monbiot käy läpi niin sanotun ilmaston manipuloinnin (geoengineering) haittoja poleemisella ja ytimekkäällä tyylillä – ja haukkuu ohessa Britannian hallituksen.

www.monbiot.com/2011/09/02/balloon-debate

5. Suuri henkilöllisyysjahti
Intia kerää biometriset tiedot 1,2 miljardista ihmisestä ja listaa kansalaiset tietokantaan. New York Times otti selvää, mitä mieltä tavalliset intialaiset ovat hankkeesta.

www.nytimes.com/interactive/2011/08/29/world/asia/IDENTIFICATION.html