Ruma F-sana. Katso ONEn videolta Kuva: Ruma F-sana. Katso ONEn videolta

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Tällä kertaa esillä ruma F-sana, Pepsi, Rapid Results, koneistettu pörssi ja aasiambulanssit.

Teksti: Jukka Aronen

1. Ruma F-sana tarkoittaa…
Itä-Afrikan kuivuus on tappanut 30 000 lasta kolmessa kuukaudessa. ONE-järjestö vetoaa G20-maiden päättäjiin, jotta järjettömyydelle saataisiin stoppi. Katso video ja allekirjoita vetoomus.

act.one.org/sign/hungry_no_more

2. Pepsi ratsasti järjestöhankkeella
Litra valoa -hanke on tuonut maagisesti sisävalon filippiiniläisiin aaltopeltikattoisiin majoihin. Joku Pepsillä huomasi, että hankkeen videolla näkyi Coca Cola -pulloja, ja Pepsi teki oman kampanjavideonsa virallisen rinnalle. (Alkuperäinen video alempana sivulla.)

innovativemarketing.posterous.com/how-pepsi-hijacked-a-social-project

3. Muutosta aikataululla
Afrikassa on kokeiltu Rapid Results -menetelmää, jossa joukko ihmisiä laittaa jonkin asian tapahtumaan sadassa päivässä. Epätavallinen lähestymistapa innostaa.

opinionator.blogs.nytimes.com/2011/09/29/making-change-happen-on-a-deadline

4. Koneiden nousu
Oxfamin Duncan Green kuvailee herkullisesti nykyajan tietokoneistetun osakekaupan omituisia piirteitä. Hyvä muistutus Euroopan komission rahoitusmarkkinaverokaavailujen alla.

www.oxfamblogs.org/fp2p/?p=6979

5. Aasiambulanssit
Mitä tehdä kun kolme neljäsosaa köyhille maille lahjoitetuista lääketieteellisistä laitteista ei ole kelvollisia? Lontooseen kokoontuneet asiantuntijat pohtivat, toimisivatko esimerkiksi aasiambulanssit paremmin kuin bensalla kulkevat vastineensa köyhissä oloissa.

www.guardian.co.uk/global-development/poverty-matters/2011/sep/08/appropriate-medical-devices-poor-countries