Siniseksi värjätyillä alueilla on paljon ihmisiä ja vähän nettiyhteyksiä. Kuva: Siniseksi värjätyillä alueilla on paljon ihmisiä ja vähän nettiyhteyksiä.

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Tällä kertaa esillä maailman nettikäyttäjät, aids-tilkkutäkki, 20 kirjaa, eettisten yritysten hakemisto ja Occupy-liikkeen juuret.

Teksti: Jukka Aronen Kuva: Gregor Aisch

1. Netti ja väestö
Internet leviää hitaasti ympäri maailman, mutta joillain alueilla on yhä vähän nettiyhteyksiä. Hieno visuaalinen maailmankartta näyttää, missä ollaan verkossa ja missä ei.

vis4.net/blog/posts/mapping-internet-and-population

2. Aids-tilkkutäkki
One ja [RED] virkkaavat netissä valtavaa tilkkutäkkiä, jonka avulla muistutetaan, että miljoonat hiv-potilaat ovat yhä vailla lääkitystä. Suunnittele oma ruutusi täkkiin ja koristele se vaikkapa Facebook-kuvillasi.

www.2015quilt.com

3. 20 kirjaa 100:lta aivolta
Foreign Policy -lehden sadan globaalin ajattelijan listalle päässeiltä kyseltiin kirjasuosituksia. Eniten mainintoja saaneista kirjoista laadittiin top 20 -lista.

www.foreignpolicy.com/articles/2011/11/28/the_global_thinkers_20_most_recommended_books

4. Ecofinland
Uudella sivustolla esitellään suomalaisia eettistä liiketoimintaa harjoittavia yrityksiä. Hakemisto helpottaa etenkin ekologisten tuotteiden etsintää. Mukana myös matkailualan yrittäjiä.

www.ecofinland.com

5. Occupy-liikkeen juuret
The New Yorker -lehden tarina siitä, kuinka Adbusters-lehti synnytti Occupy Wall Street -liikkeen. Ihan ensiksi varattiin verkkosivujen osoite.

www.newyorker.com/reporting/2011/11/28/111128fa_fact_schwartz