Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Nyt esillä lahjontasivusto, UNAIDSin johtaja, Big Data, afrikkalainen rauhanvälitys ja Sachs vs. Easterly.

Teksti: Jukka Aronen

1. Vaadittiinko lahjus? Kerro meille siitä
Entäpä jos korruptiotapaukset tuotaisiin päivänvaloon? Tähän tähtää nokkela intialainen sivusto, jolle kuka hyvänsä voi postittaa nimettömänä kokemuksiaan korruptiosta. Sivustolta saatuja tietoja käytetään korruption vastaisessa kamppailussa.

www.ipaidabribe.com

2. Karismaattinen YK-johtaja nujertaa aidsia
UNAIDSin uusi malilainen johtaja Michel Sidibe on saanut henkilökohtaisella karismallaan poikkeuksellisen suurta muutosta aikaan YK-byrokratiassa. Hän kertoo taustoistaan New York Timesin sympaattisessa haastattelussa

www.nytimes.com/2012/02/21/science/charm-offensive-is-unaids-chiefs-strategy.html

3. YK ryhtyi jalostamaan isoa tietoa
Big Data on uusi iskusana, jolla tarkoitetaan trendien etsimistä valtavasta tietomassasta. Myös YK on hypännyt Big Data -junaan ja perustanut sille oman Global Pulse -sivustonsa.

www.unglobalpulse.org

4. Rauhanvälitystä videoilla
Pekka Haaviston vaalikampanja nosti suomalaisten tietoisuuteen harvinaisen aiheen: rauhanvälittämisen Afrikassa. Ahtisaaren CMI-järjestö syventää teemaa hienolla kokoelmalla videoita, joilla asiantuntijat kertovat, millaisia haasteita afrikkalaisessa rauhanvälittämisessä voi olla.

vimeopro.com/cmivideos/mediatinginafrica

5. Sachs vs. Easterly
Globaalissa kehitysmaaliikkeessä vastakkaisia napoja edustavat Jeffrey Sachs ja Bill Easterly muodostavat jo legendaarisen vastinparin. Tässä humoristinen taulukko, joka vääntää rautalangasta näiden kahden herrasmiehen (kuvitellut) erot.

stuffexpataidworkerslikedotcom.files.wordpress.com/2011/09/sachs-easterly-flow-chart.jpg