The Guardian -lehden hiilikartta näyttää visuaalisesti Kuva: The Guardian -lehden hiilikartta näyttää visuaalisesti

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Tällä kertaa vuorossa hiilikartta, Shellin iPhone-sovellus, kehitysindikaattorit, vammaiset ja kehitys sekä yllättävän hyvät paikat naisille.

Teksti: Jukka Aronen Kuva: Duncan Clark

1. Hiilikartta
Guardian-lehden luoma, hiilipäästöihin keskittyvä hieno infografiikka kertoo muun muassa, että maat, jotka ovat köyhiä ja joiden väestö kasvaa kiivaasti, tuottavat vain vähän kasvihuoneilmiötä aiheuttavia päästöjä. Kartasta voi näppärästi tarkastella myös vastuun ja haavoittuvuuden mukaisia mittareita.

www.guardian.co.uk/news/datablog/interactive/2012/mar/29/carbon-map-infographic-world

2. Live with it!
Maan ystävien pilavideolla Shell mainostaa nigerialaisille uutta iPhone-sovellusta, jonka avulla öljytuhoalueilla asuvat voivat voittaa hyödyllisiä varusteita, kuten kumisaappaita ja löytää saastumatonta vettä.

www.youtube.com/watch?v=hYWiYnqGZ1Q

3. Maailman kehitysindikaattorit
Maailmanpankin vuotuinen indikaattoriopus ilmestyy nykyisin printtinä, verkossa ja mobiiliversiona. Tänä vuonna se kertoo maailman kehityksestä muun muassa sen, että nälästä ja köyhyydestä yhä kärsitään, mutta entistä harvempi elää äärimmäisessä köyhyydessä.

data.worldbank.org/news/world-development-indicators-2012-now-available

4. Vammaiset kehitysyhteistyössä
Maailmanpankki on ollut mukana kehittämässä verkkopalvelua, joka kokoaa yhteen vammaisuuteen liittyviä kehitysyhteistyöhankkeita. Projekteja voi hakea teeman tai maan mukaan. Sivusto itsessään noudattaa esteettömyysperiaatteita.

www.disabilitydatabase.org

5. Naisten oikeuksista
Foreign Policy -lehti listaa viisi yllättävää paikkaa, joissa naisten oikeudet ovat toteutuneet paremmin kuin naapurimaissa. Vinkki: nämä maat eivät ole Suomi, Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska.

www.foreignpolicy.com/articles/2012/03/07/five_surprisingly_good_places_to_be_a_woman