Porissa puhutaan ilmastosta, hiilestä irtaantumisesta ja lobbauksesta

En ole koskaan käynyt Porissa. Olisi pitänyt. SuomiAreenan ohjelmaopas kun vie suoraan kuumeiseen festaritunnelmaan: hyvät keikat menevät päällekkäin, on ylitarjontaa. 150 tilaisuutta, 700 puhujaa. Miten ehdin nähdä kaiken, mitä haluan?

Teksti: Tuuli Hietaniemi

Yksi aika ja paikka on kalenterissani lukittu. Kepan paneelissa perjantaina 18. heinäkuuta mennään suoraan asiaan: miten vältämme globaalin ilmastokatastrofin?

Eetunaukion lavalle nousevat allekirjoittaneen lisäksi ulkoministeri Erkki Tuomioja, johtaja Mikko Alestalo Ilmatieteen laitokselta, STTK:n pääekonomisti Ralf Sund sekä Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Tuuli Mäkelä. Luvassa on napakkaa keskustelua Suomen ja EU:n ilmastovastuusta sekä siirtymästä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

***

Kesäisen Porin kaduilla on tarjolla herkkuja kaikilla mausteilla. ”Poraammeko planeettamme konkurssiin?”, kysyy Greenpeace tiistaina. Vastaamassa ovat muun muassa valtiovarainministeri Antti Rinne sekä Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen. Keskiviikkona on Luonto-Liiton vuoro nostattaa lämpöä: ”Poliittiset broilerit grillissä” kokoaa kaupungintalon pihalle Suomen poliittisten nuorisojärjestöjen johdon.

Kansainvälistä näkökulmaa hiilestä irtaantumiseen tuovat Ympäristöministeriön puhujiksi kutsumat varapääjohtaja Rachel Kyte Maailmanpankista sekä Sambian maatalousministeri Wylbur Simuusa. Torstaille osuu myös ProComin järjestämä ”Hyvät, pahat ja lobbarit”. Keskustelu vaikuttamisen avoimuudesta on Suomessa lisääntymässä, hyvä niin.

***

Kaiken kaikkiaan puhetta piisaa. Ilahduttavaa on, että eduskunnan ympäristövaliokunta käärii myös hihansa. Antti Kaikkosen (kesk), Pirkko Ruohonen-Lernerin (ps) ja Martti Korhosen (vas) voi bongata Yyterin dyyneiltä alkuviikosta. Dyynien virkistyskäyttö on jättänyt herkälle alueelle jälkensä, joten talkoohengelle on tilausta.

Tulevina vuosina tilanne ei ainakaan helpotu. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Yyterin dyynejä uhkaa tulevaisuudessa ilmastonmuutokseen liittyvä merenpinnan nousu sekä voimistuvat tuulet.

Ja mikä olikaan Suomen pahimpia tulvariskialueita, kun sateet tulevaisuudessa lisääntyvät? Aivan, Pori.