Vuoden maailmanparantaja -palkinnon logo.

Kenestä vuoden maailmanparantaja 2022?

Vuoden maailmanparantajan haku on jälleen käynnissä. Tuhannen euron palkinnon saajaksi etsitään henkilöä, jonka toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa. Palkinto jaetaan nyt toista kertaa. Kuka tahansa voi nimetä ehdokkaita 30.4. asti.

Palkittava voi olla esimerkiksi kansalaisaktivisti, hyväntekeväisyyteen aikaansa laittava vapaaehtoinen, kehitysyhteistyötä tekevän järjestön työntekijä, globaaleja teemoja työssään käsittelevä opettaja tai toimittaja, terveydenhuollon ammattilainen, kulttuurialan vaikuttaja tai vastuullisuuteen panostava yrittäjä.

Palkinnon saajan valitsee tuomaristo, johon kuuluvat toimittaja Liselott Lindström, rap-artisti Karri Miettinen alias Paleface, Moniheli ry:n toiminnanjohtaja Abdirahim Husu Hussein ja presidentti Tarja Halonen. Tuomariston puheenjohtaja on Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen.

Kriteerejä on vain kolme: palkittavan henkilön toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa. Toiminta on voinut olla yleishyödyllistä, mutta se ei ole välttämätöntä. Toiminnan pääasiallisen tarkoituksen on tullut kuitenkin olla parempaa maailmaa rakentava. Vaikutuksista ja työn merkityksestä tulee olla näyttöä, ja palkittavan henkilön toiminnan on tullut tapahtua 1.5.2021 ja 31.3.2022 välisenä aikana.

Tuomariston valitsema kolmen kärki julkaistaan toukokuun puolivälissä ja Vuoden maailmanparantaja 2022 selviää 29.5. Maailma kylässä -festivaalivaaleilla Allas Sea Poolilla Helsingissä.