Ajankohtaista keke-kehy viestinnässä ja vaikuttamisessa, vko 45

Tämä kooste on julkaistu Fingon vaikuttamisen whatsapp-ryhmässä 10.11.2023. Liity mukaan ryhmään.

Mainittujen henkilöiden yhteystiedot löytyvät täältä.

Mainittujen henkilöiden yhteystiedot löytyvät Fingon sivuilta.

1 Poliittiset prosessit

✍🏻 Media kuulemassa ilmastoneuvotteluista 6.11. Kv-ilmastoneuvotteluita kulminoiva COP28 lähestyy: Lähetysseura ja Fingo järjestivät korkean tason mediatapahtuman Dubaissa 30.11.–12.12. järjestettävistä ilmastoneuvotteluista. Tilaisuudessa puhuivat mm. ympäristöministeri Kai Mykkänen ja European Climate Foundationin johtaja Laurence Tubiana. Lue lisää Lähetysseuran uutisesta.

Yhteyshenkilöt: Emilia Runeberg ja Johannes Hautaviita

⛓️ Kehyn ehdollisuus Kehitysyhteisyön ehdollistamisen suunnitelmat selkiytyvät. Ehdollistamisen ulottamista pohditaan UM:ssä: koskeeko se järjestöjä vai vain maiden välistä yhteistyötä. Olisi loogista, että järjestöyhteistyö on jatkossakin mahdollista, jos ajattelemme, että järjestöt ovat voineet nytkin toimia sellaisissa maissa, kuin Afganistan ja Syyria – vaikka näiden valtioiden kanssa Suomen valtiolla ei ole intoa toimia.

Yhteyshenkilö: Ilmari Nalbantoglu

💌 Verokirje maan hallitukselle: Kaikki maailma on verolle pantava? Ok, mutta reiluilla pelisäännöillä. Lähetimme ke 8.11. maan hallitukselle kirjeen liittyen käynnissä olevaan neuvotteluun kansainvälisen verojärjestelmän uudistamiseksi. Toivoimme Suomelta aktiivista vaikuttamista avoimen ja oikeudenmukaisen, YK-vetoisen kansainvälisen verouudistuksen puolesta.

Yhteyshenkilö: Outi Hakkarainen

2 Tapahtuu järjestökentässä

📦 Yes we pressanvaalit: kutsumme lähtökohtaisesti kaikki ehdokkaat yksittäin keskusteluihin kansainvälisestä oikeudenmukaisuudesta ja kestävästä kehityksestä. Tapahtumamallin ideana on tehdä osallistuminen mahdollisimman helpoksi ehdokkaalle ja kuulijoille: ehdokas saa valita ajan ja sen, onko kyseessä hybridi vai etä, me järjestämme sitten 30-60 min tilaisuuden, jossa kysymme rakentavia mutta kiperiä kysymyksiä em. aiheista. Tähän toivomme jäseniltä ideoita, syötteitä: mistä kysymme. Avaamme vaikuttamisen yhteiselle teams-kanavalle jonkin ideapaperin tästä, katsotaan ensin, miten ehdokkaat tähän ajatukseen tarttuvat 🎣.

Yhteyshenkilö: Ilmari Nalbantoglu

💬 Ennakkotietoa: syyskauden viimeinen yhteisen vaikuttamistyön tapaaminen pidetään ke 13.12. klo 14-16, tervetuloa! Aiheina mm. alkaneen hallituskauden kehityspolitiikan kokonaiskuva, Euroopan parlamentin vaalit. Ja mahdollisesti työryhmien uudistaminen. Ja muita kiinnostavia juttuja. Eli merkkaathan jo kalenteriisi, ilmoittautuminen alkaa lähiaikoina.

Yhteyshenkilö: Ilmari Nalbantoglu

🤝 Ohjelmatukijärjestöjen ja ulkoministeriön *kumppanuusfoorumi* pidettiin eilen, 9.11. Täältä voit tutustua, mitäs keskusteltiin.

📚 Lobbaatteko? Valmistauduthan ilmoittautumaan avoimuusrekisteriin. Ilmoitusvelvollisten tulee rekisteröityä tammi-maaliskuun 2024 aikana. Onko järjestösi ilmoitusvelvollinen? Lue täältä lisää.

Yhteyshenkilö: Ilmari Nalbantoglu

3 Lausunnot ja kuulemiset

⚖️ Talkyt-selonteon lausunto: on lähetetty ja julkaistu. Kiitos vielä kaikille hyvistä syötteistä talkyt-selontekoon. Olennaisiksi pointeiksi nousivat, että eri ulkosuhdemuotojen tulee edelleen toimia omien päämääriensä mukaisesti, mutta ne voivat nojata tiettyihin yhteisiin arvoihin ja periaatteisiin, kuten ihmisoikeuksien ja kestävän kehityksen edistämiseen.

🌍 Ulkoasiainvaliokunnan (UaV) lausunto budjetista julkaistiin. Valiokunta kuuli myös järjestöjä, kuten Fingoa. Seuraavaksi UaV:n lausunto menee syötteeksi valtiovarainvaliokunnalle, joka laatii mietinnön budjetista. Mietintö tulee vastaamaan käytännössä pitkälti eduskunnan lopullista päätöstä budjetista. Järjestöjen esityksiä oli UaV:n lausunnossa huomioitu ihan mukavasti, erityisenä mainittakoon, että valiokunta esittää LDC-maiden kehy-osuuden seurantaluvun palauttamista budjettikirjaan kuten suositimme.

Yhteyshenkilö: Ilmari Nalbantoglu

Näiden yhteisten kuulumisten myötä hyvää orastavaa viikonloppua kaikille 🌻