Monikansallisten yritysten verkosto Kuva: Monikansallisten yritysten verkosto

Viisi tuoretta tutkimusta

Sarjassa esitellään globaaleja kehitysteemoja käsitteleviä ajankohtaisia tutkimuksia ja raportteja. Tällä kertaa esillä ovat maailmaa hallitsevat yritykset, Facebook, palmuöljy, paperipolttoaine ja kasvava ruoantarve.

Teksti: Jukka Aronen

1. 147 yritystä hallitsee maailmaa
Sveitsiläisessä tutkimuksessa analysoitiin 43 000 monikansallisen yrityksen välisiä suhteita ja huomattiin, että 147 yritystä muodostaa maailmantalouden ytimen. Suurin osa on pankkeja ja finanssilaitoksia.

www.newscientist.com/article/mg21228354.500-revealed–the-capitalist-network-that-runs-the-world.html

2. Ihmisten kontaktiverkko tihenee
Maailma kutistuu, tai ainakin ihmiset verkottuvat yhä tiukemmin. Uuden Facebookin tekemän tutkimuksen mukaan kaksi sattumanvaraisesti valittua maailman ihmistä on enää 4,74 tutun ihmiskontaktin päässä toisistaan, kun vielä 1960-luvulla laskettiin, että väliin mahtuu kuusi ihmistä.

www.facebook.com/notes/facebook-data-team/anatomy-of-facebook/10150388519243859

3. Palmuöljyn järkevyys vaakalaudalla
Brittiläisen Leicesterin yliopiston johdolla tehdyn tutkimuksen mukaan palmuöljyviljelmien kasvihuonekaasupäästöt ovat yli 50 prosenttia suuremmat kuin tähän asti on luultu.

www.co2-raportti.fi/index.php?page=ilmastouutisia&news_id=3190

4. Puu- ja paperijätteet tankkiin vuonna 2020?
Kanadalaistutkimuksen mukaan jätepuusta, paperista, pahvista ja heinästä olisi mahdollista valmistaa kilpailukykyistä polttoainetta jo vuonna 2020. Toistaiseksi menetelmä on vielä liian kallis.

www.soci.org/News/Press-biofpr-lignocellulose.aspx

5. Ruoan tarve kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä
Eilen julkistetun tutkimuksen mukaan maailma tarvitsee tuplasti nykyistä enemmän ruokaa vuonna 2050. Lisätuotanto kasvattaa hiilidioksidin ja typen määrää ilmakehässä sekä tuhoaa lukuisia eläinlajeja, ellei köyhimpien maiden satoja kasvateta ja lannoitteita opita käyttämään tehokkaammin.

www.nsf.gov/news/news_summ.jsp?cntn_id=122293&org=NSF&from=news