Kuva maailmankartasta

Ulkoministeriön tuki kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyölle 2019−2020

Ulkoministeriö myönsi kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön, globaalikasvatukseen ja kehitysviestintään 141 miljoonaa euroa vuosina 2019−2020. Tällä sivulla kerromme, mitä 70 tukea saanutta järjestöä näillä verorahoilla tekivät ja missä ne toimivat. Tiedot on julkaistu toukokuussa 2021.

Tuen visualisoinnissa ovat mukana seuraavat tukimuodot:

  • hanketuki
  • ohjelmatuki
  • viestintä- ja globaalikasvatustuki
  • EU:n hankkeiden kansallinen rahoitusosuus  


Visualisointia tarkastellessa on myös hyvä muistaa, että ulkoministeriö ei ole järjestöjen ainoa rahoittaja eikä kehitysyhteistyö järjestöjen ainoa toimintamuoto. Luvuissa eivät näy esimerkiksi järjestöjen merkittävä omarahoitus kehitysyhteistyöhön, muiden suomalaisten julkisten rahoittajien tuki, kansainvälisiltä rahoittajilta saatu rahoitus, eivätkä monet yksittäisten kummien avulla toimivat järjestöt. Lisäksi kehitysyhteistyöjärjestöt työskentelevät esimerkiksi humanitaarisen avun saralla. Tarkempi kuvaus tiedon kattavuudesta löytyy tilastojen taustatiedot -sivulta. Tilastoista puuttuu Kirkon Ulkomaanavun ohjelmatuella rahoitettu työ.

Missä järjestöt toimivat?

Järjestöjen kehitysyhteistyö ulottuu usein ihmisryhmiin, asioihin ja maantieteellisiin alueisiin, joita valtion tekemä kehitysyhteistyö ei kata. Tukia myönnettiin vuosina 2019−2020 yhteensä 63 maahan. Lisäksi monet järjestöt tekivät kehitysyhteistyötä alueellisesti tai globaalilla tasolla. Visualisoinnista löytyy myös järjestöjen Suomessa tekemä vaikuttamistyö, globaalikasvatus ja kehitysviestintä.

Klikkaamalla palluroita pääset tutustumaan kunkin maan tai alueen kansalaisjärjestöhankkeisiin. Avautuvassa pylväsdiagrammissa järjestön nimi voi olla useasti peräkkäin, mikäli sillä on samassa maassa useita hankkeita.

Kun asetat hiiren järjestön nimen päälle, avautuu näytölle tiivis hankekuvaus. Nimeä klikkaamalla etenet järjestön verkkosivuille ja pääset tutustumaan järjestön toimintaan tarkemmin.

Järjestöjen kehitysyhteistyö maakohtaisesti 2019

Järjestöjen kehitysyhteistyö maakohtaisesti 2020

Mitä järjestöt tekevät?

Jaoimme järjestöjen työn 13 temaattiseen sektoriin. Jaottelimme kehitysyhteistyötä tekevät järjestöt 1−3 sektoriin päätoimialojensa mukaisesti. Monien työ ulottuu kuitenkin tähän valitun sektorijaon ylitse. Esimerkiksi toiminta tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistämiseksi voi parantaa myös seksuaali- ja lisääntymisterveyttä tai työllisyyttä ja toimeentuloa.

Klikkaamalla laatikoita pääset tutustumaan kansalaisjärjestöjen työhön kullakin toimintasektorilla.Kun asetat hiiren järjestön nimen päälle, pääset lukemaan tiiviin yleiskuvauksen järjestön toiminnasta. Nimeä klikkaamalla etenet järjestön verkkosivuille ja pääset tutustumaan järjestön toimintaan tarkemmin. Voit tutustua järjestöjen hankkeisiin myös Järjestöjen työn tuloksia -sivulla.

Järjestöjen kehitysyhteistyö päätoimialoittain 2019

Järjestöjen kehitysyhteistyö päätoimialoittain 2020

Voit ladata järjestöjen työn visualisoinnin datan myös taulukkomuodossa: