24. lokakuu 2022
Tapahtuma

YK:n päivän juhlaseminaari: Ilmastopolitiikan polttavat kysymykset

Seminaari helsinki

Aloituspäivä ja aika 24.10.2022 - 13:30
Päättymispäivä ja aika 24.10.2022 - 16:30
Paikka Maijansali, Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4
Järjestäjä Suomen YK-liitto

YK:n päivänä juhlitaan 77 vuotta täyttävää YK:ta ja kansainvälisen yhteistyön pohjana olevaa YK:n peruskirjaa. Ilman yhteistyötä emme pysty ratkaisemaan aikamme suuria haasteita. Kansainvälistä oikeutta, sopimusjärjestelmiä sekä yhteistyötä on vahvistettava, jotta voimme saavuttaa kestävän tulevaisuuden, pysäyttää ilmastokriisin etenemisen ja edistää yhteiskunnallista vakautta. Näitä tavoitteita ei voida tehdä ilman kansalaisyhteiskunnan merkittävää panosta, mutta siitä huolimatta kansalaisyhteiskunnan tila kapenee huolestuttavasti maailmalla. Myös Egyptin ilmastokokouksen alla on nostettu esiin huoli kansalaisyhteiskunnan toimijoiden rajoittamisesta. Miten Suomi ja YK voivat tukea erityisesti globaalin etelän kansalaisyhteiskunnan osallistumista tärkeisiin neuvotteluihin?

YK:n päivän tilaisuudessa 24.10. keskustellaan YK:n COP 27-ilmastokokouksen tavoitteista ja odotuksista ja kuullaan asiantuntija-arvioita kuluvan yleiskokouskauden ilmapiiristä ja ajankohtaisista kysymyksistä.

Tervetuloa juhlistamaan 77-vuotiasta YK:ta kanssamme!

YK:n päivän ohjelma Keskustakirjasto Oodin Maijansalissa

13:30-14:00. YK:n ystävien puheenjohtaja, professori Helena Ranta julkistaa vuoden YK:n ystävän.

Vuoden YK:n ystävän puheenvuoro.

14:00-14:30. Kahvitarjoilu ja verkostoitumistilaisuus.

14:30-14:35. Professori Helena Ranta avaa tilaisuuden.

14:35-14:50. WMO pääsihteeri Petteri Taalaksen puheenvuoro: YK:n pääsihteeri on ottanut näkyvän kansainvälisen roolin ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä. Mitä työkaluja YK:lla on ilmastotyössä käytössään ja mitä YK on saanut aikaan?

14:50-15:40 Paneelikeskustelu: Ilmastopolitiikan polttavat kysymykset. Paneelissa syvennytään sopeutumiseen, hillitsemiseen, vahinkojen ja menetysten korvaamiseen ja uusiin innovatiivisiin rahoitusmekanismeihin. Egyptissä marraskuussa järjestettävä COP-27-ilmastokokous lähestyy. Mitä Suomen tulee ilmastokokouksessa tavoitella?

Panelistit: Maria Ohisalo/Ympäristö- ja ilmastoministeri, Emilia Runeberg/Fingon ilmasto-oikeudenmukaisuuden asiantuntija, Jyri Seppälä/Suomen ympäristökeskuksen kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja, Suomen ilmastopaneelin jäsen, Bernt Nordman/WWF:n ilmastovastaava

Paneelin juontajat: Julia Thurén/toimittaja-tietokirjailija ja Jenni Kauppila/Suomen YK-liiton vaikuttamistyön vastaava

15:40-16:00. Päätöspuheenvuoro. Suomen pysyvä edustaja YK:ssa, suurlähettiläs Elina Kalkku tekee katsauksen ajankohtaisiin YK-asioihin. Mitkä ovat akuuteimmat kysymykset YK:n 77. yleiskokouskaudella?

Lämpimästi tervetuloa! Ilmoittauduthan seminaariin YK-liiton verkkosivuilla olevalla lomakkeella.