9. joulukuu 2021
Tapahtuma

Transformer 2030 – Suuntana kestävä tulevaisuus -päätösseminaari

Miten kasvattaa lapsia ja nuoria ekososiaalisesti kestävän tulevaisuuden rakentamiseen? Miten tulevaisuutta tehdään? Millaista tulevaisuutta nuoret haluavat rakentaa? Tervetuloa Transformer 2030 – Tulevaisuuden tekijät -hankkeen seminaariin torstaina 9.12.

Network event Seminaari helsinki verkossa

Aloituspäivä ja aika 09.12.2021 - 13:00
Päättymispäivä ja aika 09.12.2021 - 18:00
Ilmoittaudu viimeistään 28.11.2021 - 00:00
Paikka Musiikkitalon Terassilämpiö ja verkossa
Osoite Mannerheimintie 13a Helsinki 00100
Kieli Suomi
Yhteystiedot Saana Ylikruuvi, projektipäällikkö, +358 50 317 6744, saana.ylikruuvi@fingo.fi

Miten kasvattaa lapsia ja nuoria ekososiaalisesti kestävän tulevaisuuden rakentamiseen? Miten tulevaisuutta tehdään? Millaista tulevaisuutta nuoret haluavat rakentaa?

Tulevaisuuskuvamme voivat olla usein lannistavia, minkä vuoksi tarvitaan kykyä kuvitella vaihtoehtoisia, toivottavampia ja kestävämpiä tulevaisuuksia sekä taitoa toimia niiden puolesta. Tule mukaan Transformer 2030 – Suuntana kestävä tulevaisuus –seminaariin tekemään kestävämpää tulevaisuutta!

Vuosina 2020-2021 järjestetty Transformer 2030 – Tulevaisuuden tekijät -hanke on käsitellyt kestävän tulevaisuuden ja kestävien elämäntapojen sisältöteemoja sekä globaalikasvatusta. Hanke huipentuu torstaina 9.12. klo 13-18 järjestettävään Suuntana kestävä tulevaisuus -päätösseminaariin Helsingin Musiikkitalon Terassilämpiössä. Tilaisuuteen on lähi- ja etäosallistumismahdollisuus. Terassilämpiöön mahtuu 80 osallistujaa ja tila on esteetön.

Seminaari on avoin kaikille ja ilmoittautuminen on auki 25.11. asti: https://forms.office.com/r/5Gp59LLJtZ.   

Tervetuloa mukaan suuntaamaan katse kestävän tulevaisuuden rakentamiseen!

Seminaariohjelma: 

13:00 Seminaarin avaus  
13:15 Hankkeen tulosten esittely 
– Koulutukseen osallistuneet opettajat esittelevät koulutuksen aikana työstämiään projektitöitä – konkreetteja utopioita. 

13:45 Keynote speaker: Katri Jurvakainen, projektikoordinaattori ja luokanopettajaopiskelija  
Ekososiaalisesti kestävän tulevaisuuden rakentaminen tietoisena kasvatustehtävänä

14:30 Työskentelyosio – Ekososiaalisen kuluttajan tunteet ja tarpeet  
15:00 Kahvitauko 

15:30 Keynote speaker: Minna Koskelo, tulevaisuusmuotoilija  
Kestävä tulevaisuus tehdään yhdessä    

16:15 Tauko 

16:30 Nuoret kestävän tulevaisuuden rakentajina -paneelikeskustelu  
– Paneelissa nuoret pääsevät ääneen sen suhteen, millaista tulevaisuutta he haluavat rakentaa ja millä keinoin. Paneeliin osallistuu nuoria, jotka ovat toiminnallaan aktiivisesti osallistuneet kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseen.  

17:15 Verkkokurssin julkistaminen ja loppusanat  
17:30 Glögiä ja verkostoitumista  

18:00 Tilaisuus päättyy

Puhujat

Katri Jurvakainen on luokanopettajaopiskelija ja vuoden 2021 opeopiskelija. Hän työskentelee Tampereen yliopistolla projektikoordinaattorina KESTO-hankkeessa, jonka tavoitteena on tutkia ja kehittää eettistä kestävyysosaamista korkeakoulu- ja työelämäkontekstissa.

Minna Koskelo on tulevaisuusmuotoilun edelläkävijä. Hän toimii kouluttajana, puhujana ja Futures Finland -verkoston vetäjänä sekä on yksi vuosittaisen Tulevaisuuspäivä-tapahtuman käynnistäjistä. Minna avartaa ajatteluamme siitä, miten voisimme tehdä kestävämpää tulevaisuutta.

Seminaarin juontaa Renaz Ebrahimi, joka on toiminut puhujana ja juontajana. Renazin asiantuntijuutta ovat monikulttuurisuus ja kulttuurien kohtaaminen. Hän on toiminut muun muassa radiotoimittajana ja tällä hetkellä hän pyörittää Random Life -nimistä yritystä.

Transformer 2030 – Tulevaisuuden tekijät -hanke

Hanke on tarjonnut opettajille:

  • Tietoa monimutkaisista kestävyyskysymyksistä ja keinoja viedä kestävää systeemimuutosta käytäntöön. 
  • Menetelmiä tuoda tulevaisuusajattelua ja tulevaisuuslukutaitoa osaksi kasvatusta ja koulutusta. 
  • Työkaluja, joiden avulla kestävän tulevaisuuden tarkastelu ja rakentaminen toimijuuden kautta omassa yksikössä ja oppilaitoksessa on mahdollista. 
  • Aikaa oman osaamisen kehittämiseen ja kollegoiden kohtaamiseen: yhdessä tekemällä saat varmuutta ja rohkeutta uudistaa kestävän tulevaisuuden kasvatusta.  

Transformer 2030 – Tulevaisuuden tekijät -koulutukseen voi osallistua jatkossakin, sillä osana hankketta on työstetty verkkokurssi, joka julkaistaan päätösseminaarissa. Verkkokurssin voi suorittaa kuka tahansa Fingon verkkosivuilla. Verkkokurssia ovat koonneet rauhankasvatusneuvolan Hanna Niittymäki ja Fingon asiantuntija Pauliina Paananen. 

Hankkeessa mukana

African Care ryAmnesty International Suomen osastoEettisen kaupan puolesta Eetti ryYmpäristökasvatusjärjestö FEE Suomi rySuomen PakolaisapuRauhankasvatusinstituutti rySuomen RauhanliittoSeta rySuomen LähetysseuraSuomen Rauhanpuolustajat ja Taksvärkki ry.

Lasten ja nuorten säätiön Tulevaisuuskoulu, Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan Kudelma – kokonaisvaltaisen ja kestävän systeemisen muutoksen verkosto, Tohtorikoulutettava, Emma Kurenlahti (VO, KM, aikuisopettajan pedagoginen pätevyys) ja tutkija ja opettajankouluttaja Antti Rajala, Oulun yliopisto, Helsingin yliopisto koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA-säätiö.

Transformer 2030 -hanke on Opetushallituksen rahoittama, ja sitä koordinoi Suomalaiset kehitysjärjestöt – Fingo.

Lisätietoa hankkeesta

Lisätietoa seminaarista:

Saana Ylikruuvi, projektipäällikkö, Transformer 2030 -hanke
+358 50 317 6744
saana.ylikruuvi@fingo.fi