12. toukokuu 2022
Tapahtuma

Matkalla kohti oikeudenmukaista ja kestävää tulevaisuutta – sivistys ja kasvatus muutosvoimana -seminaari

Voiko maailma muuttua tarinoiden voimalla? Kenen ääni ja näkökulmat kuuluvat keskusteluissa, kenen eivät? Minkälaisten käsitysten kautta tarkastelemme ympäröivää maailmaa ja miten voimme rakentaa kaikille kestävää ja oikeudenmukaista tulevaisuutta?

Seminaari

Aloituspäivä ja aika 12.05.2022 - 13:00
Päättymispäivä ja aika 12.05.2022 - 16:30
Ilmoittaudu viimeistään 04.05.2022 - 00:00
Paikka Musiikkitalon Terassilämpiö
Osoite Mannerheimintie 13 A Helsinki 00100
Järjestäjä Fingo

Sivistys ja kasvatus voivat toimia muutosvoimina matkalla kohti kestävää ja oikeudenmukaista tulevaisuutta. Viheliäisten haasteiden ratkaisemiseksi on opittava tarkastelemaan moninäkökulmaisesti, kuinka maailmamme rakentuu, minkälaisten merkitysten läpi sitä tarkastelemme ja miten voimme vaikuttaa. Tarvitsemme myös rohkeutta kuvitella mahdottomaltakin tuntuvia tulevaisuuksia ja suunnata niitä kohti.

Tervetuloa Matkalla kohti oikeudenmukaista ja kestävää tulevaisuutta –seminaariin näiden torstaina 12.5. klo 13–16.30 näiden kysymysten äärelle oppimaan ja keskustelemaan yhdessä! Tapahtuma järjestetään Helsingin Musiikkitalon Terassilämpiössä. Tilaisuuteen on lähi- ja etäosallistumismahdollisuus. Terassilämpiö on esteetön tila.

Seminaarissa kuullaan inspiroivia puheenvuoroja tarinallisuuden voimasta, eriarvoisuuksien purkamisesta sekä tunteiden ja kehollisen viisauden merkityksestä yhteiskunnallisessa muutoksessa. Lisäksi pohditaan keinoja, joiden avulla motivoida ja innostaa ihmisiä osallistumaan ja vaikuttamaan. Seminaari juhlistaa Fingon koordinoiman Globaalin sivistyksen edelläkävijät -hankkeen päättymistä ja kokoaa yhteen sen oppeja ja tuloksia. Hanke on ollut matka globaaliin sivistykseen, eriarvoisuuksien purkamiseen ja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen yhdessä kasvattajien, järjestöjen, tutkijoiden ja vapaan sivistystyön toimijoiden kanssa.

Tapahtuman juontaa esimerkiksi Mixed Finns -yhteisöstä tunnettu toimittaja ja antirasismiaktivisti Alice Jäske.

Tapahtuma on osa Järjestöjen sivistyspäivää, joka alkaa Musiikkitalolla aamulla Kestävää sivistystä järjestöihin -seminaarilla klo 9–12.

Ohjelma

13:00 Tapahtuman avaus

Puheenvuorot tyttöjen siviilirohkeudesta ja antirasistisesta kasvatuksesta

Rojin Birzoi, Suomen Rauhanpuolustajat & Hanna-Leena Ylönen, Yhteiset Lapsemme ry

Globaalin sivistyksen edelläkävijät -hankkeen matkasta & loppuvideo

13:30 Keynote puheenvuoro: Minna Salami – The Other Side of the Mountain: New Stories, New Meanings, New Realities

An explorer visits a mountain and finds it arid and unapproachable. But is it the whole truth? Could another explorer encounter something different? How could these discoveries change our realities? Minna Salami is a Finnish-Nigerian and Swedish author, social critic and essayist who is the founder of the African feminist blog MsAfropolitan and the writer of the book Sensuous knowledge.

Keynote-puheenvuoro on englanniksi. Salami vierailee tapahtumassa virtuaalisesti.

14:00 Keskustelua pienryhmissä

14:20 Puheenvuorot lukutaidottomuudesta ja kehitysvammaisten osallisuudesta

Outi Perähuhta, Suomen Pakolaisapu ry & Anneli Puhakka, Kehitysvammaliitto

14:30 Kahvitauko

15:00 Keynote puheenvuoro: Rene Suša, Gesturing Towards Decolonial Futures: Global Citizenship Education Otherwise

Educator and researcher Rene Suša introduces the work of the Gesturing Towards Decolonial Futures, an international and trans-disciplinary collective of researchers, artists, educators, and Indigenous knowledge keepers. He shares the collective´s experiences in creating pedagogical tools and frameworks that support learners capacity for deeper and more rigorous engagement with global “wicked” challenges without feeling overwhelmed, demotivated and paralyzed by their complexity, magnitude, seriousness and unpredictability.

Keynote-puheenvuoro on englanniksi. Suša vierailee tapahtumassa virtuaalisesti.

15:30 Keskustelua pienryhmissä

15:45 Paneelikeskustelu: Tulevaisuuden sivistys – Minkälaista sivistystä tarvitsemme ja miten voimme olla osa muutosta?

16:15 Hankkeen loppujulkaisun esittely ja loppusanat

16:30 Ohjelma päättyy, tilaisuus jatkuu juhlamaljojen äärellä verkostoituen

Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan sivistyksen ja kasvatuksen muutosvoimasta!

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu lähitapahtumaan 4.5. mennessä täältä. Verkko-osallistujien on mahdollista ilmoittautua vielä 9.5. saakka saman lomakkeen kautta.

Tapahtuma on maksuton ja osallistuminen on mahdollista sekä paikan päällä että etänä. Kerrothan osallistumistapasi ilmoittautumisen yhteydessä. Tapahtumaan mahtuu paikalle 60 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Etäosallistujien määrää ei ole rajoitettu. Lähitapahtuman ohessa järjestettävä lounas on tullut täyteen ja sinne ei voi enää ilmoittautua.

Matkakulujen korvauksesta pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville osallistujille voidaan sopia tarvittaessa edullisimman julkisen kulkuneuvon mukaisesti. Olethan yhteydessä matkakuluista etukäteen: jenni.tuominen@fingo.fi.

Tapahtuma on osa Järjestöjen sivistyspäivää, joka alkaa Siviksen järjestämällä Kestävää sivistystä järjestöihin -seminaarilla klo 9–12 ja jatkuu yhteisellä lounaalla klo 12–13. Aamun tapahtumaan tulee ilmoittautua erikseen täältä.

Lisätietoja tapahtumasta:

Anna Kivimäki-Pelluz, anna.kivimaki-pelluz@fingo.fi

Lisätietoja

Seminaari on loppuhuipentuma toukokuussa päättyvälle Fingon koordinoimalle Globaalin sivistyksen edelläkävijät hankkeelle.

Yhteistyökumppaneita ja asiantuntijoita hankkeessa ovat kansalaisjärjestöjen globaalikasvatusverkosto, Vapaa sivistystyö ry, monikulttuuri-, maahanmuuttaja- ja kotoutumista tukevien järjestöjen verkosto Moniheli ry, kasvatuksen ja koulutuksen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon tutkimuskeskus AGORA, kokonaisvaltaisen ja systeemisen muutoksen verkosto Kudelma, OKKA-säätiö, Ilmiömuotoilu Oy sekä Helsingin ja Oulun yliopistojen Pedagogy of Concreate Utopias -tutkimushanke.  Hanketta rahoittavat Sitran sivistys+ -projekti ja Suomen ulkoministeriö.

Lue lisää Globaalin sivistyksen edelläkävijät -hankkeesta.