3. lokakuu 2022
Tapahtuma

Kestävän kehityksen sijoitukset Suomesta köyhimpiin maihin: mahdoton yhtälö vai mahdollisuus?

Webinaari

Aloituspäivä ja aika 03.10.2022 - 10:00
Päättymispäivä ja aika 03.10.2022 - 12:00
Paikka Zoom
Kieli Suomi
Järjestäjä Kehityspoliittinen toimikunta (KPT)

Suomesta sijoitetaan merkittäviä summia myös köyhimpiin maihin, mutta yksityisillä sijoituksilla voitaisiin tukea vieläkin johdonmukaisemmin kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Jo nyt Suomessa on 51 YK:n vastuullisen sijoittamisen sitoumuksen tehnyttä sijoitusalan toimijaa, jotka ovat muun muassa työeläkeyhtiöitä, investointipankkeja ja vähittäispankkeja. Niistä huomattava osa ilmoittaa tekevänsä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (Sustainable Development Goals, SDG) mukaisia sijoituksia myös Suomen kehitysyhteistyön kohdemaissa, joissa tarve Agenda 2030:n mukaisille vastuullisille sijoituksille on valtava. Rahoitusvirtojen ja niiden vaikuttavuuden seuraaminen on kuitenkin vielä hyvin hankalaa. Yksi keskeisimmistä haasteista on lisäksi se, että yhteisten kriteereiden puuttuessa sijoittajien lähestymistapa kestävän kehityksen mukaisiin sijoituksiin vaihtelee huomattavasti.

Miten kääntää suomalaisten toimijoiden kiinnostus entistä kestävimmiksi sijoituksiksi myös köyhimmissä maissa ja haurailla alueilla? Miten vahvistaa Suomen globaalia vastuuta ja vaikuttavuutta kestävän kehityksen tavoitteiden edistäjänä yksityisten sijoitusten kautta? Mistä löytyvät kannustavimmat esimerkit ja mitä päätöksiä niiden toteuttaminen vaatisi Suomessa?

Kehityspoliittisen toimikunnan (KPT) järjestämä Zoom-webinaari perustuu Kestävän kehityksen rahoitusmurros –selvitystyöhön (Manketti Oy) sekä toimikunnan lausuntoon (ohessa). Linkki selvitystyöhön jaetaan myöhemmin tilaisuuteen ilmoittautuneille.  

Ohjelma

10.00                Toimittaja Kimmo Ohtonen avaa tilaisuuden 

10.05                Kestävän kehityksen rahoitusmurros  -selvityksen esittely/ Juha Miettinen, Manketti Oy

10.20                Kestävän kehityksen investoinnit Suomesta köyhimpiin maihin tarvitsevat selkeät kriteerit ja kannustavia esimerkkejä  -KPT:n syötteet ja suositukset/ kansanedustaja, KPT:n pj. Inka Hopsu

10.30                Asiantuntijapaneeli

– Hanna Silvola, apulaisprofessori, Hanken
– Esko Kivisaari, varatoimitusjohtaja, Finanssiala ry
– Irene Leino, kehityspolitiikan finanssisijoitusten neuvonantaja, ulkoministeriö
– Jussi Ojala, vaikuttamistyön erityisedustaja, Kirkon Ulkomaanapu

11.10                Poliitikkopaneeli

– Sari Multala, KOK
– Inka Hopsu, VIHR
– Anders Adlercreutz, RKP
– Merja Kyllönen, VAS
– SDP (tbc)

12.00                Tilaisuuden lopetus

Ilmoittaudu mukaan alla olevasta linkistä. Tervetuloa!