29. syyskuu 2022
Tapahtuma

Ilmastonmuutos puutarhassa

Koulutus

Aloituspäivä ja aika 29.09.2022 - 18:00
Päättymispäivä ja aika 13.10.2022 - 20:00
Paikka Verkossa
Järjestäjä Opintokeskus Visio

Ilmastonmuutos vaikuttaa puutarhaviljelyyn myös Suomessa. Ilmaston muuttuminen pidentää kasvukautta. Muutoksen vaikutukset ja mahdolliset hyödyt riippuvat kuitenkin siitä, miten viljelyolosuhteet muuttuvat. Kevään, kesän ja syksyn lämpötila ja kosteus vaikuttavat kasvien selviämiseen, mutta voivat edistää myös kasvitautien ja tuholaisten leviämistä. Oikulliset talvet laittavat kasvien talvenkestävyyden koetukselle. Ilmastonmuutoksen seurauksia ja vaikutuksia ei voida enää kokonaan estää, joten niihin on osattava myös sopeutua. Sopeutumistoimien tarkoituksena on vähentää luonnonjärjestelmien haavoittuvuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Käytännössä tällä voidaan tarkoittaa esim. muuttuviin olosuhteisiin sopivien kasvilajikkeiden valitsemista.

SISÄLTÖ

Miten ilmaston muuttuminen näkyy sinun puutarhassasi ja miten arjen puutarhanhoidossa voi huomioida ilmastonmuutoksen vaikutukset ja ennaltaehkäistä niitä?

Kestävä puutarhanhoito lähtee oman kasvupaikan ilmaston ja mikroilmaston tuntemisesta. Suomi on pitkä maa ja saman leveyspiirikin ilmastossa voi olla suuria eroja, riippuen siitä asuuko rannikolla tai sisämaassa. Ilmastonmuutos puutarhassa -koulutus koostuu kahdesta verkkotapaamisesta ja niiden välissä toteutettavasta välitehtävästä. Verkkotapaamisten alustava ohjelma alla:

1. tapaaminen, torstaina 29.9.2022 klo 18–20

Pihan ja puutarhan mikroilmasto ja sen osatekijät. Miten mikroilmasto muodostuu?

Miten pihan olosuhteet vaikuttavat kasvien selviämiseen

Miten voit perehtyä oman pihasi olosuhteisiin. Mitä tarkoittaa kasvuvyöhyke, mitä routiminen ja lämpösumma?

Ennen seuraavaa tapaamista kartoita oman puutarhasi mikroilmastoa.  Pohdi millaiset olot siellä ovat eri vuodenaikoina.

2. tapaaminen, torstaina 13.10.2022 klo 18–20

Välitehtävien purku

Mitkä tekijät vaikuttavat kasvien selviämiseen. Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun hankki monivuotisia puuvartisia ja perennoja

Miten pihan mikroilmastoa voi muuttaa. Mihin pitää varautua ilmaston muuttuessa.

Ennen koulutusta suosittelemme, että osallistut Ilmastonmuutoksen tila 2022 -verkkoluennolle 6.9.2022 tai katsot luentotallenteen Vision Youtube-kanavalta.

KOULUTTAJA

Biologi FM Leena Luoto

KOHDERYHMÄ

Koulutus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

AIKA

Verkkotapaamiset torstaina 29.9.2022 klo 18–20 ja torstaina 13.10.2022 klo 18–20.

Tapaamisen välillä työskentelyä etätehtävän parissa.

PAIKKA

Verkkokoulutus (Zoom)

HINTA

15–20 € / osallistuja. Työttömät ja pitkäaikaislomautetut, maahanmuuttaneet, opiskelijat, eläkeläiset ja Vihreän Sivistysliiton jäsen- ja kumppanijärjestöjen edustajat ovat oikeutettuja 25%:n alennukseen kurssimaksusta.

MUUTA

Turvallisen tilan periaatteet Opintokeskus Vision koulutuksissa

Koulutuksessa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, mikä tarkoittaa, että kaikenlainen syrjintä, häirintä ja epäasiallinen käytös on kielletty. Voit tutustua Vision turvallisemman tilan huoneentauluun täällä.