30. maaliskuu 2023
Tapahtuma

Ilmastoneuvottelujen avoimuus ja sidosryhmien osallistuminen Suomessa: varaa parantaa?

Tilaisuus

Aloituspäivä ja aika 30.03.2023 - 13:30
Päättymispäivä ja aika 30.03.2023 - 16:00
Ilmoittaudu viimeistään 28.03.2023 - 23:59
Paikka Fingon toimisto
Osoite Lintulahdenkuja 10 (2.krs) Helsinki 00500
Yhteystiedot Emilia Runeberg: emilia.runeberg@fingo.fi.
Maksu Maksuton
Järjestäjä 2035Legitimacy -tutkimushanke, Suomalaiset kehitysjärjestöt − Finnish Development NGOs Fingo ry

Avoimuus ja osallistuminen ovat ilmastopolitiikan tekemisen kulmakiviä. Sidosryhmien äänen pääseminen kuuluviin YK:n ilmastoneuvotteluihin valmistautumisessa ja itse ilmastokokouksissa on tärkeää, ei vähiten koko prosessin legitimiteetin ja päätösten toimivuuden kannalta. Kotimaisilla sidosryhmillä on käytössään monia väyliä ja keinoja saada ja tarjota tietoa ilmastoneuvotteluihin ja yrittää vaikuttaa relevantteihin prosesseihin ja niiden lopputuloksiin. Suomen ilmastoneuvotteluvaltuuskunnat ovat olleet avoimia ja osallistavia jo pitkään. Sekä sidosryhmät että virkamiehet hyötyvät laajasta osallistumisesta. Mutta onko tilanne niin auvoinen kuin miltä se näyttää? Saavatko sidosryhmät riittävästi tietoa ilmastoneuvottelukantojen kotimaisista valmisteluprosesseista ja onko heillä aitoja osallistumismahdollisuuksia niihin? Onko sidosryhmien osallistaminen Suomen ilmastoneuvotteluvaltuuskuntaan toimivalla pohjalla? Miten nykytilannetta pitäisi parantaa?

2035Legitimacy -tutkimushanke järjestää yhteistyössä Fingo ry:n kanssa keskustelutilaisuuden torstaina 30.3.2023 kello 13.30-16. Tule mukaan!

Ohjelmassa 2035Legitimacy-hankkeen tutkija Tuula Honkosen alustus aiheesta, kutsutut kommenttipuheenvuorot (Janne Peljo, EK ja Tuuli Hietaniemi, Sitra), kokemusten vaihtoa, keskustelua, sidosryhmien tarpeita ja toiveita sekä pohdintaa konkreettisista kehittämisehdotuksista siihen, miten avoimuutta ja osallistumista voitaisiin parantaa ja sidosryhmien roolia kehittää suhteessa Suomen toimintaan kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.

Tilaisuudessa on etäosallistumismahdollisuus ja kahvitarjoilu.

Mukaan ovat tervetulleita kaikki tematiikasta kiinnostuneet itsensä sidosryhmien jäseneksi katsovat.

 

Ilmoittautuminen viim. 28.3.2023 mennessä: 

Työpajan pohjalta on tarkoitus järjestää myöhemmin jatkotilaisuus, jossa mukana on myös valtionhallinnon edustajia.

 

Kysymykset: Tuula Honkonen, tuula.honkonen@uef.fi / Emilia Runeberg, emilia.runeberg@fingo.fi.